Turizmus: nemcsak a koronavírus

Mix Online - Turizmus: nemcsak a koronavírus - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
ujszó.com | 2020. 03. 01. 8:56:50
Turizmus: nemcsak a koronavírus A pozsonyi Új Szó Online elemzést készített arról, hogyan befolyásolja a turizmust Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A lap szerint egyelőre nem lesznek nagy változások, de ez csak ideiglenes állapot.
A repülők, a vonatok, a hajók úgy közlekednek, ahogy eddig. Nem változnak az adószabályok sem, brit turistabuszok a kilépést követően továbbra is közlekedhetnek az EU-ban.

Azok a turisták, akik valamelyik uniós országból utaznak a szigetországba, egyelőre elkerülhetik a brit vámosokat. A reptéren vagy a határon ahogy eddig, használhatják az EU-országok állampolgárai számára fenntartott folyosót, és ugyanezt megtehetik a britek is, ha EU-országba érkeznek. A repülési adók maradnak. A beutazáshoz az átmeneti időszak végéig mindenképpen elegendő a személyi igazolvány, vagy az útlevél. Aki pedig csatlakozó járattal utazik, úgy, hogy a cél nem egy nagy-britanniai város, az ezt követően is a szerint készüljön úti okmánnyal, hogy a jegyén szereplő célállomás milyen feltételeket szab az országba lépésre – ha oda vízum is kell, akkor annak meglétét az indulási repülőtéren fel kell mutatni. Az, hogy hol száll át az egyik gépről a másikra, az ez esetben nem számít, hiszen az csak egy tranzit.

Brit tájékoztatás szerint azonban 2021 után, egyelőre bizonytalan időpontban kivezetik a személyi igazolványokat, mint beutazáshoz használható okmányokat. Ez azokra az EU-s állampolgárokra is vonatkozik, akik megszerezték a letelepedett jogállást vagy az ideiglenes tartózkodási engedélyt! Az átmeneti időszak vége, vagyis a 2020. december 31. utáni – Nagy-Britanniába érkező uniós állampolgárokra érvényes – szabályok a 2020 folyamán alakulnak ki, a brit kormány terveitől és a jövőbeli EU–UK viszonyról szóló tárgyalásoktól függően.

Szorosan ide kötődik a roamingszabályozás is, hiszen a felár nélküli telefonálás lehetősége egyfajta uniós kiváltság, ezért a tagság megszűnésével már ez is bizonytalan lesz. De az átmeneti időszak végéig marad ez a kedvezmény, de hogy a 2021-től életbe lépő állapot sokkal inkább a Nagy-Britannia és az EU közt zajló kétoldalú egyeztetések kimenetelén, mintsem az operátorok üzletpolitikáján múlhat majd.