Harc, szex, muzsika

Mix Online - Harc, szex, muzsika - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2020. 02. 12. 8:44:36
Harc, szex, muzsika Az öreg kontinensen 102 esztendeje csendesedtek el a fegyverek. Több éves sárdagasztás, vérontás, aztán területvesztés, a K. und. K. Monarchia és a német császárság, a cári Oroszország (forradalmi) összeomlása lett az 1914-től 1918-ig tartó „villám” akció vége.
Éppen 106 éve robbant ki az első világháború. A Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlását hozó nemzetközi csetepaté hazánk súlyos területzsugorodásához vezetett. I. Ferenc József uralkodónk már korábban elhunyt, s utódja sem élt sokáig. Az öreg kontinensen 101 esztendeje csendesedtek el a fegyverek. Ma már tudjuk, hogy több éves sárdagasztás, vérontás, aztán területvesztés, a K. und. K. Monarchia és a német császárság, a cári Oroszország (forradalmi) összeomlása lett az 1914-től 1918-ig tartó „villám” akció vége. Az 1916-ban öröklétre szenderült Ferenc Jóska porosz kollégájára, II. Vilmosra - három évtizednyi uralkodást követően - hollandiai emigráció várt: 1941-ben oda küldött majd horogkeresztes koszorút koporsójára a Führer.

De ne szaladjunk annyira előre! Hiszen ott volt még az „arany 20-as” évek Berlinben. Josephine Baker fedetlen keble és banánszoknyája akkor még jobban lázba hozta az embereket, mint a kevésbé erotikus mozgású Joseph Goebels propagandája. Bulla Elmától Balázs Béláig magyar művészek is százával találtak értelmes kenyérkeresetet a végzete felé rohanó világvárosban. Az NSDAP voksdiadala, az osztrákból németté lett Adolf Hitler hatalomra kerülése 1933 januárjában aztán véget vetett a „mosolyországának”. Fáklyafényben náci csizmák masíroztak a Brandenburgi Kapun keresztül. Négy hét múlva lángolt a Reichstag: majd könyvek égtek, zsinagógák, s emberek... 1939 szeptemberében elkezdődött a második világháború.