Füveznek a méhek?

Mix Online - Füveznek a méhek? - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Regös Gábor | 2020. 02. 06. 12:20:51
Füveznek a méhek? A méhek szeretik a kannabiszt. Sőt a “fogyasztása” segítheti is a méhpopuláció szaporodását és erősítheti is azt. Erre a meglepő véleményre jutottak a Cornell Egyetem kutatói által végzett legfrissebb kutatások, ezeket a Environmental Entomology kiadványban tették közzé.
 Az eredmények megerősítik a korábbi, a Colorado Állami Egyetemen publikált tanulmány eredményeit, miszerint a méheket a növény bőséges mennyiségű pollenje miatt nagymértékben vonzza a kannabisz. Ez azért is érdekes, mert a kannabiszban nincs édes nektár, ami alapvetően vonzani szokta  a méheket…! Se nem elég színes a kannabisz és nem is elég feltűnő, és mégis imádják a méhek. A méhek, a világ egyik legfontosabb beporzói, felelősek a növények szaporodásáért és kulcsfontosságú szerepet játszanak az élővilágban. Méhek nélkül sok növény egyszerűen eltűnne… 
A tanulmány szerzői hosszú magyarázatot adnak arra, hogy bár a méheket jelentős mértékben vonzza a kender, a kannabinoidban gazdag pollen nem szivárog be az étrendjükbe, és nem is lesz hatással a méhek fejlődésére, mivel a rovarokban a kannabinoid receptorok elvesznek. He meg be sem szivárog, akkor meg pláne érthetetlen, mire ez a nagy érdeklődés…De még az is lehet, hogy esetleg kivételesen tévednek a tudósok?