Szuperexpresszel száguldhatunk Kolozsvárra?

Mix Online - Szuperexpresszel száguldhatunk Kolozsvárra? - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
index | 2020. 02. 04. 12:06:02
Szuperexpresszel száguldhatunk Kolozsvárra? Akár egy óra alatt is megteheti majd a szupergyors vonat azt a 300 km-es távot, ami a Budapest-Kolozsvár vasútvonal magyar szakaszára esik – derül ki az uniós közbeszerzési kiírásból, amely rögzítette a tervezési feladatokat. Ez azt jelenti, hogy ha majd megvalósul a fejlesztés, a mostani 7,5 órás menetidő akár 2 órára csökkenhet, hiszen a román szakaszon is szintén 1 órás lehet az út.
A Magyar Nemzet által összefoglalt közbeszerzési kiírás főbb pontjai:

Most még csak a megvalósíthatósági tanulmányra írták ki a közbeszerzést, azaz a pályázónak költség-haszon elemzést is tartalmazó részletes megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészítenie nagy sebességű vasúti pálya megépítésére a 250-300 kilométeres hazai szakaszon
Olyan pályát kell megépíteni, amelyet óránként 250-300-350 kilométeres sebességre terveztek, és amelyen évente legalább ötszázezer utast lehet szállítani.
Kikötés, hogy két, legalább hetvenezer lakosú nagyváros közösségi közlekedési rendszerébe csatlakozzon a vasútvonal intermodális csomóponton keresztül. Meglévő vasúti pályát is felhasználhatnak ehhez új útvonalak tervezése mellett.
Nagyobb folyók, folyamok – a Tisza, a Körösök –, valamint nagy forgalmú közutak keresztezésénél, városi környezetben, nehéz domborzati viszonyok között műtárgyakat, hidakat, alagutakat kell tervezni. A szerződés teljesítése idején legalább két folyami hídra, illetve két közúti keresztezésre lehet számítani az elemzések alatt.
A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a hagyományostól eltérő, speciális, nagyobb teljesítményű, sebességű, kapacitású járműveket kell használni.