Közép-Európa történelmi sebei

Mix Online - Közép-Európa történelmi sebei - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2020. 02. 02. 12:10:35
Közép-Európa történelmi sebei Gyakorló idegenvezetőként nap, mint nap látom a Spree-metropolisz 20. századi történelmi sebeit. Rengeteget változott kontinensünk politikai berendezkedése, amióta (1973-ban) utolsó útjára kísérték a hajdani Német Demokratikus Köztársaság (NDK/DDR) egyik idős alapítóját.
Walter Ulbricht (1893-1973) komoly "érdemeket" szerzett az '53-as berlini népfelkelés leverésében, a fővárost kettészelő fal 1961-es felhúzásában. "Ulbricht életének leghőbb álma volt egy szovjet állam megteremtése Németországban" - fogalmazott a 21. század elején megjelent könyvében Mario Frank. Az NDK-ban felnevelkedett jogász hosszú ideje gyűjtögeti a politkussal kapcsolatos dokumentumokat. Moszkvában is belepillanthatott a Kommunista Internacionálé közelmúltig titkosként kezelt aktáiba. A "Walter Ulbricht - Egy német biográfia" című kötet árnyalt képet rajzol a keletnémet proletáriátus diktatúrájáról, "ahol a diktátori szerepet - így Frank - Ulbricht magára osztotta".

Mint emlékezetes a Harmadik Birodalom romjain jó hetven éve jött létre az NSZK és az NDK. A szovjet megszállási övezetben '49-ben megszületetett Német Demokratikus Köztársaság, fő politikai ereje a Sozialistisches Einheitspartei Deutschlands (SED) volt. Ugye milyen ismerős a forgatókönyv a kommunisták és a szocdemek egy csapatba tereléséről?! A KPD és az SPD 1946 áprilisában olvadt össze Németország Szocialista Egységpártjává, melynek vezetője a kommunista Wilhelm Pieck (1876-1960) és a szociáldemokrata Otto Grothewohl (1894-1964) lett. A németül SED-re, magyarul NSZEP-re mozaikszavasított keletnémet egységpárt helyettes elnökévé történetünk főhősét, Ulbrichtot választották.

A II. világháború utáni új karrierhez erőt adott a (hízásnak indult) férfiúhoz töretlenül hűséges (2002-ben elhunyt) Lotte asszony, akit sokan irigyelhettek "rendes" férjéért. Walter nem dohányzott és kocsmázni sem járt cimboráival, lévén antialkoholista - no meg barátai sem voltak. Reggelente 6-kor tornával kezdte a napot és korabeli filmfelvételek szerint még öltönyben sem volt rest egy-egy ping-pong csatára. (Az már csak imperialista pletyka lehet, hogy miután Mao Ce-tung Kínájával megromlott a Szovjetunióhoz hű csatlósok viszonya a DDR kiskirálya aktív asztaliteniszezés helyett a passzív fociszurkolás mellett döntött.) Az öreg Ulbrichot 1971-ben küldték nyugdíjba elvtársai: utódja a "fiatal" Erich Honecker lett.