Klímabeszélgetés a Trafóban a Duda Éva Társulattal

Mix Online - Klímabeszélgetés a Trafóban a Duda Éva Társulattal - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Naszály György-Szegő Hanna | 2020. 02. 02. 13:00:04
Klímabeszélgetés a Trafóban a Duda Éva Társulattal Február 13-án látható újra a Duda Éva Társulat Wonderland című táncelőadása, melyet novemberben mutattak be a Trafóban. Ezúttal kísérőprogram is kapcsolódik az esthez: 18 órától a klímatudatosságról szerveznek beszélgetést a rendező-koreográfus, Duda Éva, valamint Hevesi Flóra és Macskásy Éva klímaaktivisták részvételével. A nagyközönség számára is nyitott Climate talk-ot Bombera Kriszta vezeti.
A világ szépségére, múlékonyságára és korunk égető problémájára, a környezetvédelemre is reflektáló Wonderland előadás kapcsán az alkotók célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a művészet klímatudatosságban betöltött szerepére. Milyen felelőssége lehet egy alkotónak a klímavédelemben, milyen eszközök állnak rendelkezésére, hol húzódik a határ a művészi kifejezésmód és az aktivizmus között?

A Trafó kávézójában február 13-án, csütörtökön 18 órától a 10 éves születésnapját ünneplő Duda Éva Társulat szervezésében erről beszélgetnek majd ismert környezetvédő aktivisták részvételével. Hevesi Flóra a Greenpeace Magyarország képviseletében érkezik, aki újságíróként és a szervezet kommunikációs munkatársaként is évek óta hallatja hangját a témában. Macskásy Éva a Greta Thunberg által inspirált fiatalokat tömörítő Fridays for Future világmozgalom aktivistája, amely a globális klímasztrájk-sorozat szervezőjeként vált ismertté. Bombera Krisztina újságírói munkája mellett – amiért 2016-ban Szabad Sajtó díjjal tüntették ki – évtizedek óta önkéntese és szószólója jogegyenlőségért és társadalmi igazságosságért küzdő civilszervezeteknek. A beszélgetés házigazdája, Duda Éva szintén elkötelezett a közügyek iránt, művészként és magánemberként is aktívan részt vesz a noÁr mozgalom tevékenységében, melynek egyik társalapítója.

„Teljesen abszurdnak élem meg a mai világunkat, rengeteg szélsőséggel, szörnyűséggel, éhezéssel, klímavészhelyzettel a nyakunkban, és közben mérhetetlen fényűzés, felelőtlenség, pazarlás és nem végső soron mások kihasználása és manipulálása van a másik oldalon. (…) ezeket az érzéseket próbálom most humorba önteni, és vadabban, jókora szarkazmussal valahogy megfogalmazni, hogy ne nyomasszon annyira” – nyilatkozta Duda Éva a Trafóban bemutatott Wonderland produkció kapcsán.


Az előadás a klímabeszélgetés után, 20 órától tekinthető meg a nagyteremben. Előadják: Bacsó Gabriella, Csuzi Márton, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, Lukács Levente, Taba Benjámin, Rácz Réka és Vitárius Orsolya táncosok. Zenei szerkesztő: Vajdai Vilmos, jelmeztervező: Kiss Julcsi, fénytervező: Payer Ferenc, az animációk készítője: Fancsikai Péter, rendező-koreográfus: Duda Éva.