Szlovákia nem vonzó a szakképzetteknek

Mix Online - Szlovákia nem vonzó a szakképzetteknek - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
ujszo.com | 2020. 01. 31. 13:00:01
Szlovákia nem vonzó a szakképzetteknek Szlovákiában egyre több a külföldi vendégmunkás, a magasabb képzettséggel rendelkező munkaerő, a szlovák munkapiacról hiányzó számítógépes szakemberek és orvosok azonban nagy ívben elkerülik az országot, amiért részben a kormány is felelős -írja a pozsonyi Új Szó Online.
Míg 2018 végén nem egész 33 ezer nem uniós állampolgár vállalt munkát Szlovákiában, az elmúlt év végén a számuk meghaladta a 46 ezret. Közülük azonban csak az ötödüknek volt főiskolai végzettsége.

Ez csak az átlag, hiszen például a szerb vendégmunkások esetében a főiskolát végzettek aránya 3 százalék körül mozog. Az ilyen vendégmunkások döntő többségének a legjobb esetben is szakközépiskolai végzettsége van, és ennek megfelelő a munkahelyi beosztásuk is.

„Annak ellenére, hogy jelenleg is a tudásalapú gazdaság létrehozása lebeg a szemünk előtt, nem teremtjük meg a feltételeit annak, hogy Szlovákiában a nagyobb hozzáadott értéket biztosító, jól képzett külföldi munkaerő is megjelenjen” – idézi a lap Milan Kurotát, a vendégmunkásokat segítő SlovakiaInvest Group Kft. vezetőjét, aki szerint mindehhez paradox módon a kormány is hozzájárult, hiszen szigorítottak az ezzel kapcsolatos szabályokon.