RSS Feed

Mikó Istvánnak több mint 40 pipája van

BNP - 2014. 03. 10. 12:42:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mikó Istvánnak több mint 40 pipája van

A közelmúltban mutatta be a Karinthy Színház a Te csak pipálj, Ladányi! című előadást, melynek címszerepét Mikó István alakítja, akiről tudvalevő, hogy maga is szenvedélyes pipás.

Ladányi Miskát a közönség egy kicsit lusta, de hihetetlenül kedves és szeretetre méltó, csupa szív embernek ismerheti meg. Szereti a hasát, a jó ételeket, és elképesztő mennyit képes megenni, mindehhez azonban igényli a jó társaságot, és a pipát, amit sosem akar letenni. A Karinthy bemutatójában Mikó István alakítja a csupa szív figurát.

- Ladányi Miskához hasonlóan érdeklődik a gazdálkodás, a vidéki élet iránt? 
- El tudom képzelni az életemet vidéken. Szeretem a természetet, szeretek kint lenni, de lusta vagyok a nagy sétákra az erdőben. 

- A valóságban is annyira szereti a hasát, mint Miska, akinek az élete az étkezések körül forog? 
- Igen, nagyon szeretek enni. Szenvedek is emiatt, mert figyelni kell a súlyomra. Sajnos a munkámból adódó rendszertelen élet, nem tesz jót az alakomnak. 

- Ön is meg tudná enni ezt a sok fogást, amit itt a darabban a vendégek elé tálalnak? 
- Most már nem. Fénykoromban még meg tudtam enni ezt a mennyiséget. Most már legfeljebb belekóstolnék mindenbe, és abból ennék, ami a legjobban ízlik. 

- Rajong a vendégekért? A hétköznapjaiban is szereti, ha meglátogatja néhány vendég?
- A túl nagy társaságot nem szeretem, mert nehéz mindenkire figyelni, de szeretem a vendégeket, a társaságot. 

- A darab központi motívuma, hogy Ladányi folyton pipál. Mikó István is szokott pipázni? 
- Tizenkilenc éves korom óta pipálok. Sajnálom is, hogy a színházból ki van tiltva a pipa. Így a darabban csak imitálva fogok pipálni. Igazából a pipa nem társasági dolog, hanem magányos kikapcsolódás. Folyamatosan szívni kell, különben elalszik, nem úgy mint a cigaretta. Nincs idő közben hosszas beszélgetésre. Otthon saját pipatóriumom van, negyven-ötven pipám van. Bárhol járok a világban, veszek egy pipát. 


    

Fotó: Fotó: Karinthy Színház, Császár Réka
Lap tetejére