RSS Feed

Hogyan működik a Magyar polip?

D.L. - 2013. 12. 10. 17:35:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hogyan működik a Magyar polip?

A Magyar polip (Noran Libro Könyvkiadó) többek szerint is alapmű, a borítóján több neves személyiség erről vall és a kritikus is ezzel kezdi cikkét. Debreczeni József másik oldalról közelíti meg az orbáni rendszert (A fideszes rablógazdaság), így a két könyv kiegészíti egymást. A polip tökéletesen leltároz, a médiától a mezőgazdaságig, vagyis a valóság egyetlen darabját sem hagyja ki. Ez az állat egyelőre tudományosan megközelíthetetlen, az ellenzék csak tátott szájjal figyeli és fogalma sincs, hogyan győzhetné le.

A legérdekesebb olvasmány kétségtelenül Gábor György tanulmánya, amely filozófiai érvekkel bontja le Orbán építményét, s láthatóvá válik egy lebegő piramis, amelynek nincsenek alapjai. Ám ez az összetákolt építmény egyelőre működik, pedig ahogy Gábor írja, Orbán politikai fundamentalizmusa riasztó. A Bibliát ugyanis úgy olvassa és olvastatja, hogy  a saját politikai tetteit alátámassza és igazolja. És pártja is évek óta aforizmagyűjteménynek tekinti a Szentírást és úgy is forgatja. Gábor legvégül arra jut, hogy a hit- és erkölcstan, amit a mostani hatalom bevezet, csak arra szolgál, hogy megteremtsék a magyar tálibot, az új embertípust, s a tananyag egyébként is dilettáns állítások és nézetek garmadájával van tele.
A Magyar polip valóban alapmű, hiszen a tanulmányok írói rendesen leltároztak, s miután túl közel vagyunk, sőt velünk élő történelemről beszélünk, a tévedések is megbocsáthatóak. A nagy kérdés, amit nap, mint nap nyugtázhatunk, hogy az ellenzéki politikusok sem találják még a kulcsot, hogyan lehetne ebből a rendszerből kilépni, miként lehetne lerombolni a szisztematikusan felépített orbáni modellt. Márpedig ezt nem lehet átpasszolni Brüsszelnek.

Fotó: -a-
Lap tetejére