RSS Feed

Rallye a fehér borok útján

Dalia László - 2012. 08. 28. 17:05:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rallye a fehér borok útján

Hétvégén rendezték meg a XVII. magyar Borok Útja Rallyet. A Közlekedési Múzeum elöl rajtoltak el az autók pénteken reggel, ahol Fazekas Sándor mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter indította el a versenyt.A 82 autóból álló mezőny a három nap alatt több, mint 1000 kilométert tett meg és 21 borászatot, pincét valamint három pálinkafőzdét látogattak meg.

A versenyzők között egy Nissan Micrával ott volt a Mix Magazin munkatársa is Szabó Zoltánnal a Nyugat Most főszerkesztőjével, így személyes impressziókról is beszámolhatok. Az út nehézségét nemcsak az ügyességi-, valamint a teszt feladatok fokozták, hanem az a körülmény, hogy aki vezetett, az nem kóstolhatott. A verseny mindhárom napján egyébként is hagyományosan alkoholszondával indult a nap, s mindegyik pár maga dönthette el, hogy aznap melyikük ül a volánhoz. Az első állomás ezúttal a nyíregyháza melletti Érpatak volt, ahol a Zsindelyes pálinkákat főzik. A 15-szörös aranyérmes Újfehértói Ágyas Meggypálinka már messzeföldön híres és r évek óta megrendezik a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivált is. Innen már Tokaj felé vezetett az út, ahol IV. Béla idején olasz szőlőművesek ültették el az első tőkéket. Jártunk Tarcalon a Gróf Degenfeld birtokon. A család 1945 után kivándorolt és 1994-ben tért vissza. Ma 100 hektáros ültetvényük van, és egy kastélyszállót is fenntartanak. A furmintjukat és a hárslevelűt kóstoltam, mindkettő szép bor, büszkék lehetnek rá.

borrallye2

Tolcsván idén Kiss István pincéjében kóstoltuk, s természetesen itt is a furmint és a sárgamuskotály a legnépszerűbb, de a kövérszőlőt is kár lenne kihagyni. Azt már csak a bennfentesek tudják, hogy Kiss Pista 75-ös aszújának nincs párja. A Béres Szőlőbirtokra egy földúton kapaszkodtak fel az autók, a Béres Cseppel hírnevet szerzett tulajdonosok 45 hektáron gazdálkodnak és az általuk légiesnek nevezett Holdezüst cuvéevel kínáltak. A Tokaj kereskedőházat természetesen nem lehet kihagyni, ahogy a Babits leszármazottak által fenntartott pincészetet és a Patricius Borházat sem. Ez utóbbi nemcsak nagyszerű fehér borairól híres, ezúttal a 2010-es furmintot kóstoltuk, hanem arról is, hogy a borrallye versenyzői itt izzadnak meg a legjobban, a talicskatolásban.

borrallye5

Az Első Mádi Borházban még sosem jártunk, pedig nemcsak jó borokat érlelnek, hanem a szarvas sültjük és a kecskekolbászuk is isteni. A Szentinel Kft. jóvoltából pisztollyal és puskával is lőhettek a versenyzők két helyszínen is, míg íjász tudásukat is kipróbálhattak később. A tesztek viszont leginkább a borokról szóltak és persze több KRESZ ismereti forduló volt, így ha az időt tartani akartuk kóstolás közben is törtük az agyunkat.
Szombat reggel Egerben ébredtünk, s már többször jártunk a Juhász testvéreknél, de ezúttal nemcsak a Szépasszonyok völgye, hanem a gróf Buttler Borászat és a Bolyki Pincészet is elbűvölt bennünket a boraival és a sziklába vájt pincéivel is. Fröccsöztünk a Nagypál borozóban, a rizlingjüket bármikor meginnám ebédre. A visontai Bakkhosz Borházban a mustot kóstoltuk meg és itt volt a szlalomozás is, amely nélkül nincs borrallye. És útban a Balaton felé, természetesen megálltunk a Hungaroringen, ahol a vezetéstechnikai centrumban próbára tehettük a csúszós, rázós, esős tanpályán. Mindenki csúszkált, de ezúttal senki sem borult fel, pedig évekkel ezelőtt ez is megesett.

borrallye3

A balatoni borvidék szinte sosem maradt ki a borrallye programjából, ezúttal az utolsó napra, vasárnapra maradtak az ottani borászatok. A balatonllei Garamvári szőlőbirtokon kóstoltunk pezsgőt, a 2005-ös évjáratú Vincent Rose pezsgőjük vetekszik a világmárkákkal is. Rádpusztán nagyszerű szürkemarha-gulyást főznek és persze ott van mellette az Ikon pincészet, ahol ezúttal a 2009-es Merlothoz volt szerencsénk. Zamárdiban, a Szent Kristóf pincészetben adnak a hagyományokra, ott lőttünk íjjal és ebédre slambucot főztek. Az Agárdi Pálinkafőzdében az alma pálinkát kóstoltuk, míg a Zwackéknál, immár a Soroksári úton három fajta unicumot kellett megkülönböztetni. Úgy tűnik, ez nem nagyon okozott gondot senkinek. A tesztet viszont csak az tudta kitölteni, aki megnézte a Zwack múzeumot, amit egyébként is kár lett volna kihagyni. A gyártörténet mellett a három hete elhunyt Zwack Péternek is szép emléket állítottak.

borrallye

A befutót ezúttal megtréfálta a hirtelen feltámadt erős szél, ledöntötte a Közlekedési Múzeum előtt felállított céltornyot. A Bara Hotelben megtartott vacsora és az eredményhirdetés azért nem maradt el. E szerint a nyertes a Székely István-Balassa István kettős lett, míg a második
a Kiss Róbert Richárd- Dobos Imre páros és a harmadik a Nádasi Tamás-Udud Péter duó. A Mix-Nyugat Most párosa a 48. helyen végzett, amely az első napi 66. hely után ugyancsak ígéretes a jövőre nézve.

Fotó: -a-
Lap tetejére