RSS Feed

Mackó misszió - 100 év bűvöletében

E. Várkonyi Péter - 2011. 06. 06. 17:23:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mackó misszió - 100 év bűvöletében

Teddy Mackó száz évvel ezelőtt született. Senki nem ismerte, pedig névadója nem más volt, mint Amerika akkori elnöke, Theodore Roosevelt. Egy idő múlva pedig ő a gyerekek hálótársa. De Teddy Mackó a felnőttek életében is jelen van.

…Cili néni bosszankodva emelte ki az újabb köteg szórólapot a postaládájából, de elejtette a kis papírt. Fájós derekával lassan lehajolt a kis hirdető céduláért, és már éppen szemétbe akarta dobni, amikor észrevette, hogy egy kézzel rajzolt mackó díszeleg rajta. Egy pillanatra megtorpant, majd kardigánja zsebébe csúsztatta a fecnit. Felsietett a lakásba, megkereste olvasószemüvegét, és fel- olvasta a szórólap szövegét: "Mackójavítás, Teddy Mackó varrás - rövid határidővel"

Cili néni szeme ragyogni kezdett, ahogy elolvasta e néhány szót. Vidáman szaladt be a szobába, kinyitotta a hatalmas, ősrégi diófa szekrénye ajtaját, és lázasan kutatni kezdett a mélyén. Hamarosan elő is került egy megsárgult, apró virágmintás kalapos doboz. Belekukkantott, hogy vajon jó dobozt húzott-e elő. Még egyszer elolvasta a szórólapon a címet, és már indult is. Amint odaért  körülnézett, vajon jó helyen jár-e. Hátrament az udvarba, és rögtön látta a feliratot: Maci Művek. Belépett a kicsiny üzletbe, ahol egy hölgy rendezgette a mackókat a polcokon. Cili néni csak bámulta a sok macit, és meglepődésében felkiáltott: "Ezt mind maga varrta, kedveském?"


"Igen, de még ezen kívül rengeteg mackóm van, ami nem fér most itt el." - felelt kedvesen a néninek Simon Kriszta, a Maci Művek alapítója. 

Kriszta foglalkozását tekintve mackókészítő és -javító kisiparos. Egy évtizeddel ezelőtt fogott a mackóvarrásba, és azóta is kizárólag a mackógyártásnak szenteli az életét. Cili néni felbátorodott a sok gyönyörű maci láttán és büszkén nyitotta fel a kezében szorongatott doboz fedelét. 

"Ez itt az én kis Boldizsárom! A férjemtől kaptam, amikor megszületett a fiam, még a háború idején. Ő volt a kisfiam első játéka, dajkája, barátja. Csak hát szegény Boldizsár is megöregedett velem együtt, a sok simogatás, szorongatás bizony megviselte. Már jó néhány éve a szekrény mélyén pihen. Ha itt hagyom Önnek a Boldizsárt, meg tudja őt javítani?"


Kriszta óvatosan kiemelte a dobozból a gondosan bebugyolált macit, ami leginkább egy múmiára hasonlított. Amikor lefejtette róla a több méter fáslit, egyből a földre hullott a mackó keze és lába, és nagy feje erőtlenül előrebicsaklott. Két kézzel körbeforgatta a mackót, és látta, hogy a fülei is szakadoznak, hiányzik az egyik szeme és a szőrét is jól megtépázta az idő.

"Tessék csak nyugodtan itt hagyni, egy hét és újra gyönyörű lesz Boldizsár!" - nyugtatta Kriszta az idős hölgyet. "Karácsonykor már újra a kanapén ülhet a jó öreg mackó!" Egy nappal ezelőtt még nagy gondot okozott neki, hogy mit is vigyen karácsonyra első dédunokájának. Ez az ajándék lesz a legszebb, mit adhat. Ez örök emlék, az elmúlt hatvan évének emléke. "Ó, ha Boldizsár beszélni tudna!" - sóhajtott fel hangosan a törékeny idős özvegyasszony.


Simon Kriszta már aznap este hozzálátott a maci megjavításához. Sebészi alapossággal készítette elő a műtéthez a speciális szerszámokat, melyeket az édesapja gyártott le könyvekből jó néhány évvel ezelőtt. Előkészítette a kiegészítőket, és a nagymamájától örökölt 100 éves Singer varrógépet is. Kriszta nagyon büszke a régi gépre.Megfogta a mackót, lefejtette a fejét és a két végtagot a testről. Kiszedte az elnyűtt tömőanyagot mindenhonnan. A megfeslett szőrt feljavította moherplüssel, megerősítette a mackó törzsén a varrásokat és visszavarrta rá a végtagokat. Az élettelen mackótestet ezután jól megtömte farostvattával, mely pillanatok alatt erőtől duzzadva feküdt a munkaasztalon. 

Kriszta ezután a legnehezebb részhez ért: Boldizsár Mackó fejét kellett megjavítania. Jó ideig próbálgatta az üveggyöngy szemeket, míg végre megtalálta az igazán hozzáillőt. Behúzta a fej elülső részén a drótra erősített szemeket, rögzítette őket. Középre igazította a maci arcát a fejen, és végül jól megtömte a tömőanyaggal. Hozzávarrta a kész fejet a testhez, és maga elé ültette az újjászületett Boldizsárt. Kriszta ügyesen felöltöztette Boldizsárt, és büszkén mutatta a kész művét férjének. 

Cili néni miközben sütögette a finom süteményeket a karácsonyi asztalra, felidézte 1943 karácsonyát, amikor ott lenn, a légópincében előhúzta imádott férje a kabátja alól a plüssmackót. Kíváncsi volt, vajon ugyanolyan meleg tekintetű, kedves kis mackót varázsolnak-e Boldizsárból, mint amilyennek akkor látta. 

Ahogy belépett a Maci Művek kicsiny helyiségébe, egyből meglátta a mackóját. Könnyes szemmel szorította magához Boldit az öreg hölgy. 

Simon Kriszta vallja, hogy ezekért az örömkönnyekért, megérte váltani. Az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy a mackókba zárt szeretet felbecsülhetetlen érték. És az ő munkája éppen erről szól, a szeretetről.
Fotó: E. Várkonyi Péter
Lap tetejére