RSS Feed

Téli mesék a Balatonról

BNP - 2009. 12. 24. 18:30:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Téli mesék a Balatonról

Most minden titokra fény derül... Az ünnepek nem telhetnek el mesék nélkül.

Kíváncsi rá, hogy a legendák szerint hogyan keletkezett a Balaton, s kinek a hangját őrzi a Tihanyi visszhang? Mit kell a szerelmeseknek tenniük a Rózsakőnél, hogy egymáséi lehessenek, s kiről kapta nevét Boglárlelle? Most minden titokra fény derül... Az ünnepek nem telhetnek el mesék nélkül. Ha épp a Balaton környékén karácsonyozunk, vagy egyszerűen csak szeretnénk otthonunkba varázsolni télvíz idején a legszebb nyári emlékeinket, ezek a mesék hasznunkra lehetnek.


Első mesénk: Hogyan született a Balaton?

Egykor, réges-régen a tó helyén óriások éltek. Az egyik óriás, akit történetesen vén Balatonnak hívtak, és lánya, Haláp kétségbeesetten figyelték, ahogy az ember lassanként elfoglalja birodalmukat. Az óriáslány mégis megbarátkozott egy emberleánnyal, de barátnője egy napon visszatért az emberekhez. Ekkor Haláp rádöbbent, hogy szeretet nélkül nem lehet élni, s bánatában levetette magát a legmagasabb szikláról. Apja sírkövet állított neki, a sellők oltárát, mely alól felzubogott a víz, és így jött létre a tó.

Második mesénk: Kecskekörmök és Visszhang

Történt egyszer, hogy a néma tihanyi királylány kedvességével meggyógyította az örökös szomorúságtól szenvedő vízi királyfit. Jóságának jutalma az lett, hogy a Hullámkirálytól visszakapta hangját. Ám a lány, amikor már beszélni tudott, kevély lett, és elutasította a királyfi szerelmét. Erre a Hullámkirály éktelen haragra gerjedt, és mérgében a tóba veszejtette a királylány aranyszőrű kecskenyáját. A legenda szerint azóta veti partra a víz a tihanyi kecskekörmöket. De mindez még nem volt elég: a Hullámkirály örökké tartó szolgálatra is kötelezte a lányt: a rege szerint a tihanyi visszhang valójában a királylány hangja.

Harmadik mesénk: A negyven halász legendája

1729-ben kemény tél volt. Negyven halász rekedt egy jégtábla tetején, a tó közepe felé sodródva, nagy veszélyben. A halászok fogadalmat tettek, ha megmenekülnek, kápolnát emelnek a dombon. A szél egy idő után megfordult, és partra segítette őket, így kikerültek a veszélyből, s valóban megépítették a Vonyarcvashegyen álló Szent Mihály kápolnát. Ebben az esetben azonban a mese és a valóság alaposan összekeveredik, ugyanis valószínű, hogy csak átépítésről, nem pedig új kápolna építéséről lehetett szó, hiszen több mint száz éve állt már ezen a helyen kápolna. A Szent Mihály kápolna érdekessége, hogy hazánk egyetlen halász kápolnája.

Negyedik mesénk: A Rózsakő legendája

A badacsonyi Rózsakő legendája Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza gyönyörűséges románcát őrzi. A mai szerelmeseknek és vágyakozóknak is érdemes ide kirándulni. A legenda szerint ugyanis".. hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol a szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni." Érdemes kipróbálni, hátha...

Ötödik mesénk: Lelle

Történt egyszer, hogy Lelle, a világ legszebb kisasszonya, összetalálkozott apja egyik jobbágyával, akit Lászlónak hívtak. A fiú rögtön megszerette Lellét, s a lány is hasonlóképp érzett. Éppen ezért apjához fordult, s bejelentette szíve vágyát, mely az volt, hogy feleségül mehessen Lászlóhoz. Atyja azonban dühvel fogadta a hírt, s bezáratta lányát egy toronyszobába. László az éj leple alatt kiszökött szerelmeséhez, aki bánatosan közölte vele, hogy tervük reménytelen. Lelle találkozásukkor így szólt Lászlóhoz: "Ígérd meg nekem, hogy holnap, mikor leszáll a nap, eljössz értem, s megszöktetsz apám kegyetlen büntetése elől!"

László megígérte, s be is tartotta szavát, a következő éjen megszöktette Lellét. Az őrök azonban észrevették a vágtázó lovakat, és utánuk eredtek. Mikor a szerelmesek a Balaton mellé értek, már közvetlen mögöttük voltak. Ekkor Lelle kétségbe esve a lovak alá vetette magát, s meghalt. A fiatal pár tragikus szerelmének emlékét őrzi ma is a Balaton melletti település, Lelle neve.

Boldog karácsonyt!

 

 


Fotó: BNP
Lap tetejére