RSS Feed

Bajnai a bankok ellen

Mohai Szilvia - 2009. 07. 16. 8:30:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bajnai a bankok ellen

Bajnai Gordon péntekre magához rendelte több bank vezetőjét, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos szabálytalanságokról egyeztessenek. Többen sérelmezték ugyanis, hogy a bankok máris megtalálták az augusztus 1-jén hatályba lépő törvény kiskapuit, és elfogadhatatlan indokokra hivatkozva emelték a törlesztőrészleteket.

Bajnai Gordon öt pontból álló csomaggal fogadja holnap a pénzintézetek, a PSZÁF és a GVH vezetőit. A miniszterelnök azért tárgyal a magyarországi bankok igazgatóival, mert néhány pénzintézet ügyfeleknek kiküldött levele alapján tudomására jutott, hogy a bankok szinte bármilyen indokkal emelhetik a devizahitelek törlesztőrészletét a törvény ellenére is. Több MSZP-s politikus is kikelt a bankok gyakorlata ellen, miszerint azok az egyoldalú szerződésmódosítást szigorító, augusztus 1-jén hatályba lépő törvény előtt képtelen indokok alapján, saját érdekeik szerint alakítják át a hitelszerződéseket. Kovács Tibor ezért az ügyben PSZÁF-vizsgálatot sürgetett, Karsai József, Battonya polgármestere pedig Mezőkovácsházán demonstrált főleg idős lakosokkal együtt, rendkívüli parlamenti ülés összehívását követelve.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a válság okozta drasztikus törlesztőrészlet-emelkedések kapcsán korábban tizenegy pénzintézetet (Budapest Bank, Citibank, ERSTE Bank, MKB Bank, Unicredit Bank, Volksbank, K&H Bank, CIB Bank, FHB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) ellenőrzött. A PSZÁF azt vizsgálta, hogy a bankok lakossági jelzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlata megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek. A felügyelet a CIB Banknál jogszabálysértést állapított meg, így a pénzintézetet 6,5 millió forint bírsággal sújtotta. Az FHB Banknál is találtak kisebb szabálytalanságot, így azt is megbírságolták. A vizsgálat tapasztalatait figyelembe véve a PSZÁF jogszabály-módosítást kezdeményezett a Pénzügyminisztériumnál a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatban, mely augusztus 1-jén lép hatályba. E szerint a bankok a lakossági kölcsönszerződés vagy fogyasztóval kötött pénzügyi lízingszerződés esetén kizárólag a kamatot, díjat vagy költséget módosíthatják egyoldalúan, s csak akkor, ha a szerződés az abban egyértelműen, konkrétan meghatározott, a módosítandó költségelemre kihatással bíró feltételek megváltozása esetére ezt lehetővé teszi. A bankok azonban, kiskapukat találva számos olyan indokra hivatkozva módosították a szerződéseket, mint a technikai eszközök és az irodaszerek beszerzési költségének növekedése, a postai díjak vagy az internet-előfizetési díj emelkedése. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint a bankok visszaélnek erőfölényükkel, és tisztességtelenül járnak el, amikor ésszerűtlen feltételek sokaságát vonják be a szerződés-módosítási körbe, azt igazolva, hogy az ügyfél számukra csak addig fontos, míg megkötik vele a szerződést.


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére