RSS Feed

"Pont annyian szívnak a fideszes fiatalok, mint a szocialisták"

Bencsik Gyula - 2009. 05. 11. 11:21:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vasárnap hetedik alkalommal rendezett zenés demonstrációt a drogliberalizációért küzdő Kendermag Egyesület a Margitszigeten. Hét év tapasztalatairól és a hogyan továbbról kérdeztük az egyesület elnökét, Juhász Pétert.

Hogyan összegeznéd a tegnapi rendezvényen történteket?

Tartjuk azt a szép ívet, hogy az ellentüntetések gyakorlatilag megszűntek. Tegnap is csak mintegy húsz-harminc ellentüntető jelent meg a szigeten Budaházy Györggyel az élen, de a kordonon belülre nem kerültek; mindössze a kapunál zajlottak nem különösebben agresszív szócsaták. Főleg azt nehezményezték Budaházyék, hogy nem léphetnek be a rendezvény területére. Az ellenzők végül a kordonom kívül megálltak a színpad mellett, és egy órán keresztül hallgatták a zenét. Valódi atrocitás egyáltalán nem volt, tudtommal csak egy társaságot kellett kiküldeni a rendezvény területéről. Ők újságírók voltak, és vegzálták a többieket. Ezen kívül a rendőrség elvitt egy fiatalembert, mivel két cserepes palántát vitt magával, demonstratív jelleggel. A rendőri lépés nyilván jogos. Ugyanakkor becsülöm azt a srácot, aki magával merte hozni azt a növényt, amiért tulajdonképpen összegyűltünk, hogy kifejezze, vannak ártalmatlan növények, amelyeket üldöznek.

Tudható, mi vár erre a fiúra?

A tette a mai jogszabályok szerint bűncselekménynek minősül, éppen ez a fő bajunk a törvénnyel, amely bünteti a kábítószerrel való visszaélést. Másfelől úgy sejtem, nem lesz neki ebből komoly baja, mivel választhatja az elterelést. Ez féléves kezelést jelent. Mi azt szeretnénk elérni, hogy minden drogfogyasztót hagyjon békén a rendőrség, beleértve akár a heroinfogyasztókat is, mivel ő nem árusít, semmi mást nem tesz, mint saját magának árt. Tette társadalmi mértékkel mérve nem jelentős, hisz nincs hatalmas heroinfogyasztó populáció Magyarországon. A drogfogyasztók nagy része kenderszármazékokat fogyaszt, az ő esetükben a szabályozott hozzáférés lehetőségét tartjuk elsődlegesen fontosnak, vagyis hogy az állam szabályozza ezt a kérdést és ne a bűnözői körök. Tavaly különböző adatok alapján (hányan fogyasztanak marihuánát, milyen rendszerességgel, ennek az árából kiindulva milyen adótartalma lehetne satöbbi) kiszámoltattuk közgazdászokkal, hogy évi 60 milliárd forintot takaríthatna meg a magyar állam, pontosabban az anyag megadóztatása ennyivel gazdagítaná a költségvetést, ha legalizálnák a terjesztést.

Felteszem, hogy az elterelés is viszi az állam pénzét.

Az is visz el, természetesen. Inkább azt mondom, hogy jelenleg az összes - legális, illegális - drogra vonatkoztatva prevencióra, ártalomcsökkentésre és kezelésre 1 milliárd forintot szán az állam évente Magyarországon, ugyanakkor 8 milliárdot költ az üldözésre. Ha ezen az arányon fordítani lehetne, már önmagában óriási lépés lenne. De ez még mindig csak dekriminalizálást jelentene. Ha pedig meg is adóztatnák a marihuánát, az évi 60 milliárdot hozna az államkasszába.

Sokan beszélnek a téma kapcsán a holland mintáról, ugyanakkor a közelmúltban olvastam, hogy ott is szigorítani kívánják a szabályozást.

Hollandiában 1976 óta lehet legálisan hozzájutni kenderszármazékokhoz, de ott is mindig kormányfüggő, hogy éppen miként kommunikálják a témát. Tudható, hogy a holland drogpolitika nagyjából bevált. Egyetlen problémájuk, hogy jóformán egész Európából hozzájuk járnak drogozni, mivel a többi ország drogpolitikája más. Kialakult egyfajta drogturizmus, ami tényleg terhet jelent a hollandoknak, különösen a határ menti településeken élőknek, mivel hétvégénként tömegesen járnak át drogozni a német és francia fiatalok. A holland statisztikák mégis azt tükrözik, hogy drogpolitikájuk rendkívül jól működik. Kemény droghoz szinte alig nyúlnak holland fiatalok, füvet teljesen átlagos mértékben szívnak, viszont később kezdik el, Például az Egyesült Államokban 13-14, Magyarországon 14-15, míg Hollandiában 16-17 éves korban nyúlnak először droghoz a fiatalok. Önmagában szinte semmit nem jelent, hogy hányan próbálják ki a marihuánát; ha egyszer valaki beleszív egy cigibe, abból semmi baja nem lesz. A fontos mérőszám, hogy hányan lesznek függők, illetve hányan térnek át esetleg másfajta drogokra, vagyis milyen az átjárás a keményebb drogok irányába. Ezek a mutatók rendkívül kedvezőek Hollandiában.

Ha jól tudom, a terjesztőket viszont nagyon szigorúan büntetik odakint. Ezzel ti is egyetértetek?

Bizonyos értelemben igen. A kenderszármazékokat illetően azért nem értünk egyet, mivel szerintünk akkor lehetne keményen büntetni a feketekereskedelmet, ha szabályoznák a legális hozzáférést. Most a dílereket két csoportra osztom. Vannak a kőkemény bűnözők, ők megélhetési célból, kurvák futtatása és emberkereskedelem mellett kábítószer-terjesztésből tartják fenn a saját hálózatukat; ez a szervezett bűnözés, ezeket üldözni kell. A másik csoport, akikkel a fogyasztók nap mint nap találkoznak: ők csak kihasználnak egy olyan rést, amelyen viszonylag kis kockázattal viszonylag jó pénzt lehet keresni; többségük maga is fogyasztó. Utóbbiak a legalizálás után maguktól eltűnnének, mivel megszűnne az a rés, amelyet kihasználnak.

Az előrejelzések szerint legkésőbb jövőre jobboldali, konzervatív kormányunk lesz, esetleg a Jobbikkal megspékelve. Mi várható egy ilyen fordulattól a ti céljaitok szempontjából?

A kérdés valójában nem pártpolitikai. Amit az Orbán-kormány 1998-ban tett e téren, az rendkívül csúnya, ugyanakkor azóta rengeteget változott a világ. Látni kell azt is, hogy kevés olyan kérdés van, amiben például az MSZP és a KDNP egyetért. Pont tegnap nyilatkozta mindkét párt, hogy a jelenlegi drogtörvényt teljesen helyénvalónak tartják. Nem gondolom, hogy egy jobboldali fordulatot követően a mostaninál lényegesen ellenségesebb lenne velünk szemben a környezet, legfeljebb a kommunikáció lesz durvább, várhatóan a Jobbik esetében a legerőteljesebben. A mostani törvény megváltoztatására éppúgy nincs hajlandóság az MSZP-ben, mint a Fideszben; és pont annyian szívnak a fideszes fiatalok, mint a szocialisták. A 98/99-es törvényváltás óta eltelt tíz év. Ha most megint előjönne Orbán azzal, hogy aki drogot fogyaszt, az ördöggel cimborál, hatalmas hahotázásban törne ki a Fidelitas.

A Kendermag Egyesületről: http://www.kendermag.hu


Fotó: MTI
Lap tetejére