RSS Feed

Újraszámolják a moldovai szavazatokat

FH - 2009. 04. 08. 7:21:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Újraszámolják a vasárnapi általános parlamenti választások szavazatait Moldovában. Ezt kedden közölte az ország választási bizottsága azt követően, hogy a parlament ostromával végződő erőszakos tüntetés volt a fővárosban.

A szavazatok újraszámolását a kormány és az ellenzék vezetőinek tárgyalásán döntötték el - jelentette be a választási bizottság, amelynek vezetője azt mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy a kézi számlálást 10 nap alatt kell elvégezni a technikai feltételektől függően.

Vlad Filat, az ellenzéki Liberális Demokrata Párt vezetője személyesen közölte a tüntetőkkel, hogy megállapodást értek el Vladimir Voronin államfővel. A köztársasági elnök a Kommunisták Moldovai Pártjának vezetője.

Kedden a választási eredmények miatt heves diáktüntetés robbant ki a fővárosban, majd több tucat fiatal megtámadta a parlament épületét. A tüntetők a vasárnapi parlamenti választásokat megnyerő Kommunista Párt ellen demonstráltak. Szemtanúk szerint a parlament épületébe behatoló fiatalok betörték a földszinti ablakokat, majd kihajigáltak az utcára bútorokat, amiket azután felgyújtottak. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be. A fiatalok egy csoportja megtámadta az elnöki hivatalt is.

Szemtanúk szerint ellenzéki pártok képviselői is ott voltak a chisinau-i megmozduláson, de azt nem tudni, hogy közülük bárki részt vett-e a parlament ostromában. Chisinau polgármestere, Dorin Cirtoaca - aki az ellenzéki Liberális Párt elnökhelyettese - azt mondta: a megmozdulás teljesen jogos, mert "az emberek nem szavazhattak olyan nagy arányban a kommunistákra, ahogy ezt az eredmények mutatják". Az ellenzék szerint a választási eredményt meghamisították a győztesek.

A keddi összecsapásokban hivatalos adatok szerint több mint 30 tüntető és rendőr sebesült meg. A moldovai állami tévé kedd délutáni bejelentése szerint a sérültek közül meghalt egy nő szénmonoxid-mérgezésben, miután füstöt lélegzett be a parlamenti gyújtogatásnál.
Lap tetejére