RSS Feed

Levelet írt Orbán Viktor

atv.hu - 2022. 10. 31. 15:24:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Levélben köszöntötte a miniszterelnök a Marosvásárhelyi Református Kollégium felújítását ünneplő gyülekezetet. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor azt írta: eljött az öröm és a hálaadás ideje, a tetemes mennyiségű munka és a hosszú éveken át tartó küzdelem meghozta gyümölcsét: a Marosvásárhelyi Református Kollégium ismét régi fényében ragyog.

Az ünnepség résztvevőinek címezve szavait úgy fogalmazott: az első prédikátorok és hitvalló őseik vezérfonalát követve, minden nehézség és cselvetés ellenére tették, amit lelkiismeretük parancsolt. 

„Hiszen mi, magyarok már akkor a megmaradásunkért harcoltunk, amikor a reformáció Magyarország és Erdély földjére megérkezett. A három felé tépett haza romokban hevert, a jólétnek és dicsőségnek már szinte a reménye is elveszett, amikor az anyanyelven olvasott és prédikált Ige új erőt tudott önteni az emberekbe. Gyülekezetek és iskolák alakultak, köztük a Marosvásárhelyi Református Kollégium, amely működésének öt évszázada alatt tudósok, tanárok valamint egyházi és világi vezetők sorát nevelte fel” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ma – folytatta – amikor a reformáció évfordulóján körbenézünk, ismét azt láthatjuk, hogy református óvodák és iskolák épülnek, újulnak meg Erdélyben. Ezek az intézmények mind a magyar megmaradás mentsvárai. Közülük pedig az egyik legjelentősebb a most felújított Marosvásárhelyi Református Kollégium, ahol ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy a korábban itt nevelkedő neves elődökhöz hasonló, szülőföldjük iránt elkötelezett fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból – hangsúlyozta a miniszterelnök, sok erőt, jó egészséget és eredményes munkát kívánva az intézmény tanárainak és diákjainak – közölte az MTI.
 

Lap tetejére