RSS Feed

A Vasas második győzelme

NS - 2022. 10. 30. 8:24:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Vasas második győzelme

A labdarúgó NB I 13. fordulójában a sereghajtó Vasas Novothny 1. percben lőtt góljával 1–0-ra győzni tudott Pakson. Az angyalföldi csapat négy és fél év után nyert újra idegenbeli bajnokit az élvonalban.

LABDARÚGÓ NB I
13. FORDULÓ
Paksi FC–Vasas FC 0–1 (0–1)
Paks, Városi Stadion, 1528 néző. Vezette: Pintér
Gólszerző: Novothny (1.) 
ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!  
ÖSSZEFOGLALÓ
Tíz mérkőzésen egyetlen pont. Bármennyire hihetetlen, a Vasas tíz összecsapáson csak egyetlen pontot tudott szerezni az élvonalban a Paks vendégeként (2010. március 13-án 2–2-re végzett), vagyis túlzás nélkül kijelenthető, nem épp a kedvenc ellenfele otthonában próbált egyről a kettőre jutni. Mert valljuk be, alighanem az együttes pesszimistább szurkolói sem számítottak arra, hogy az NB I-be négy év után visszatérő kedvencek tizenkét fordulót követően csak egyetlen győzelmet tudnak felmutatni (2–0 a Mol Fehérvár FC ellen) – ez a teljesítmény sereghajtó pozícióhoz vezetett. 
A Paks is volt már jobb passzban, hiszen három októberi bajnokijából egyet sem nyert meg (3–1-es vereség a Puskás Akadémia, 3–0-s a ZTE ellen, majd 1–1 a Mol Fehérvár vendégeként), ráadásul Waltner Róbert vezetőedzőnek sérülések, illetve eltiltás miatt több alapemberét is nélkülöznie kellett. 
Rémálomszerűen indult a találkozó a hazaiak számára: Silye Erik remekül indult be a bal oldalon, és lapos beadásával kihagyhatatlan helyzetbe hozta Novothny Somát, aki megszerezte a Vasasnak a vezetést. Az ilyen kezdés a gólt kapó csapatot nagyon le tudja nyomni, értelemszerűen a másiknak szárnyakat adhat, vagyis adta magát a kérdés, bekövetkezik-e valamelyik eshetőség és ha igen, melyik…
 

 Novothny Soma (balról) volt a főszereplő, mellette Szélpál (Fotó: Szabó Miklós)
Nem jelentett meglepetést, hogy a Paks nagy erőket mozgósított hátránya eltüntetése érdekében, és negyedórai futballt követően Szabó János egy szabadrúgás-variáció végén közel is járt az egyenlítéshez. Persze amikor menni kell előre, mindig benne van a játékban, hogy hátul fellazul a csapat, ami olyan támadóhármassal szemben, mint amelyet Radó András, Novothny Soma és Holender Filip alkot, nem életbiztosítás. 
Jelzésértékű volt, hogy a Paks az első játékrészben az oldalvonalak mellett alig-alig tudott riválisa mögé kerülni, és ez egyfelől kritika volt, ugyanakkor dicsérte a Vasas védekezését. A félidő hajrájában Haraszti Zsolt végezhetett el szabadrúgást a jobb oldalról, beadására Varga Barnabás emelkedett a legjobb ütemben és bár a hazai szurkolók már gólt kiáltottak, a léc kisegítette a Vasast. 
A szünetben Waltner Róbert hármat is cserélt (Szabó János, Szabó I Bálint és Papp Kristóf maradt az öltözőben, Debreceni Zalán, Gyurkits Gergő és Sajbán Máté érkezett), és tény, hogy hazai oldalról bele kellett nyúlni a mérkőzésbe. A tolnai együttes próbálta már a saját térfelén letámadni ellenfelét, ám egyfelől gond volt az intenzitással, meg valahogy úgy tűnt, rendre úton vannak Haraszti Zsolték. 
 
A 60. percben eltolódott a Paks védekezése, és ha Novotny Soma lövésébe Szélpál Norbert nem vetődik bele, újra betalált volna a Vasas támadója. A 72. percben Jova Levente hajmeresztő módon cselezett Hahn Jánossal szemben az öt és felesen, de ezúttal ez is belefért, majd Varga Barnabás fejesét védte remekül. A másik oldalon Szélpál Norbert hibája után Cipf Dominik járt közel a gólszerzéshez, ám az eredmény már nem változott. 
A Vasas története során először nyert NB I-es mérkőzést a Paks otthonában, riválisa ugyanakkor egymást követő negyedik bajnokiján zárt győzelem nélkül. 

Fotó: -a-
Lap tetejére