RSS Feed

Bygdöy-fésziget: micsoda hajók!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 29. 14:39:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bygdöy-fésziget: micsoda hajók!

A norvég fővárosban szemben a kikötővel - ahol a skandináv uralkodó pár szerény nyári palotája áll - érdemes egy nagyobb sétát tenni. A Bygdöy-félsziget azonos nevű fürdője és hajós kiállításai a viking, lapp históriába kalauzolnak el.

Észak-Németországból - a dán és svéd partok előtt elhajózva - húsz óra alatt érjük el a Norvég Királyság fővárosát. Az Oslofjord egyszerre mutatja a település régi és új arcát. Emitt kisebb-nagyobb csónakok, jachtok ringatóznak a kikötőben, amott ultramodern negyedek vannak születőben és az utcákon rengeteg csendes elektromos/hibrid autó gurul. Az izgalmas építészeti megoldásokra kiváncsi polgárokat is megosztja a közel 700 ezer lakosú - 1925 óta ismét hajdani nevét viselő - Oslo terjeszkedése, gyors stílusváltása. A több ezer utas, sok száz jármű szállítására is alkalmas tengerjárók, gigantikus kompok főszerepet játszanak Norvégia kereskedelmében, idegenforgalmában. A fedélzetről lepillantva a bájos világítótornyok, tarka faházikók, parányi szigetek és romantikus halász bárkák látványa egy tradicionális skandináv település képét mutatja. Aztán buszunk félig lebontott közlekedési felüljárók mellett suhan és a frissen épített gyorsforgalmi alagutak hangulatából is ízelítőt kapunk. Lépten-nyomon elektromos töltőállomások hírdetik, hogy környezetbarát cityben járunk.

Közvetlenül az Olsofjordnál készült el a közelmúltban a Tjuvholmen exkluzív negyed - már-már megfizethetetlen lakásárakkal, iroda bérleti díjakkal a (jégtömböt idéző) vadonatúj operaház szomszédságában. Víz amerre a szem ellát. Távolodva a tengerparttól az Akerselva folyó mentén is ultramodern városrész csábítja a pénzes polgárokat, befektetőket. A Vulkan negyed révén egy hajdan "álmos" kerület kapott sci-fi arculatot a világ egyik legdrágább (mini) metropoliszában. Oslo új felhőkarcolóiból jutott a Barcode városrésznek és a zöld parkokban, tavakban gazdag, kisebb épületekkel is csábító Sørenga negyednek is.

Szemben a kikötővel – ahol a norvég uralkodó pár szerény nyári palotája áll, érdemes egy nagyobb sétát tenni. A Bygdöy-félsziget azonos nevű fürdője és hajós kiállításai a viking, lapp históriába kalauzolnak el. Thor Heyerdahl, Roald Amundsen és társaik szenzációs, 20. századi felfedezőútjaiba nyújtanak bepillantást. Csillognak a szemek, villognak a vakuk. Fotó: -a-
Lap tetejére