RSS Feed

Emancipáció - szkafanderben

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 29. 8:37:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Emancipáció - szkafanderben

Idén már 85 gyertyát fújhatott el tortáján a 60-as évek egyik legbátrabb asszonya. Valentyina Tyereskova – akkor szovjet, ma orosz állampolgár – 1963 nyarán vállalkozott űrutazásra. A közelmúltban úgy nyilatkozott a Duma képviselőnője, hogy egy Mars kiránduláshoz is lenne kedve.

Vagány dáma! De vajon mit szól Ukrajna lerohanásához, a kilencedik hónapja dúló vérontáshoz, a civilek és egyenruhások ezreinek halálát okozó putyini háborúhoz? Sokszor megénekeltem már, hogy Jurij Gagarin történelmi űrkirándulása nagy hatást tett rám - igaz csecsemő voltam 1961-ben. Fekete-fehér Duna tévékészülékünk majdan arról mutatott képeket, hogy Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 26 hónappal később - első női kozmonautaként - közel 72 órát töltött a Földtől távol. Ki siratta anno már Lajka kutyát! Hót dog lett szegény, de magasra jutott!

A 60-as évektől szovjet és amerikai kozmonauták és asztronauták - fehér férfiak - tettek egyre merészebb, hosszabb túrákat a világűrbe. Hát csoda, ha az óvodában, iskolában főleg szputnyikokat és csillagokat rajzolgattam, meg szép, erkélyes házakat. Ez utóbbiakat azért, mert (az egy csatornás) tévénkben gyakorta hallottam (félre), hogy "a balkon új". Nos Bajkonurról sikerrel rajtolt Валентина Владимировна Терешкова, aki minden bizonnyal e hetekben ismét a moszkvai Kreml vendége lesz. 

Pedig Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova tábornoki zubbonyán, civil kosztumkabátján nem könnyű már szabad helyet találni, ám újabb kitüntetésre számíthat a híres hölgy. Hiszen júniusban immáron 59 esztendeje, hogy a világ legelső űrhajósnője elhagyta bolygónk légkörét. Alig két évvel Gagarin történelmi kirándulását követően, 1963 nyarán Valentyina is megízlelte a nagy kalandot. A hobbi ejtőernyősből lett kozmonauta két napot és bő 23 órát töltött távol a Földtől. Bátor vállalkozását számos plecsnivel jutalmazták a Szovjetunióban, sőt Magyarországtól Mongóliáig más államokban is! Anno a 60-as években, még nem volt magától értetődő a lányok, asszonyok egyenjogúsága, ezért a Vosztok-6 szimultán repülése a Vosztok-5 űrhajóval nemzetközi/társadalmi szempontból is jelentős eseménynek számít az emberiség históriájában.


Fotó: -a-
Lap tetejére