RSS Feed

Minden, amit tudni akarsz Morriconé-ról

Farkas Zsolt - 2022. 10. 29. 13:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Minden, amit tudni akarsz Morriconé-ról

November harmadik napján kerül bemutatásra a hazai mozikban a legendás zeneszerző életútját bemutató grandiózus alkotás a Pannónia Entertainment forgalmazásában. A rendezői feladatokat az a Giuseppe Tornatore látta el, aki régi kollaboránsa volt a maestrónak.

2020-ban, amikor a koronavírus járvány első hullámai miatt eleve szűkösen voltunk a jó hírekkel, nyáron jött egy újabb rossz, amire persze egy ideje már lélekben készülhettünk: 91 éves korában távozott az élők sorából a Magyarországon is rendszeresen koncerteket adó legendás olasz komponista, Ennio Morricone.

Hazájában természetesen egyből megkezdődtek a tiszteletére és emlékére egyszerre szóló dokumentumfilm, az Ennio Morricone munkálatai, amely végül szinte napra pontosan egy évvel halála után, 2021-ben lett bemutatva először Velencében. Több, mint két és félórás hosszával egy kellően grandiózus produkció készült el.

A rendezői feladatokat az a Giuseppe Tornatore látta el, aki régi kollaboránsa volt a maestrónak. A direktort többek között az Oscar-díjas Cinema Paradiso alkotójaként ismerhetjük, ekkor dolgozott együtt először a zeneszerző ikonnal.

Ezt követően még további egy tucat dirigálásánál kérte fel a munkára Morricónét, köztük dokumentumfilmekkel, így tehát Tornatore szerzett már korábban is tapasztalatot a műfajjal. Mivel közel három évtizeden át elválaszthatatlanok voltak egymástól, adta magát, hogy ő vegye kezébe ezt a 156 percesre duzzadó, mondhatni emlékprojektet.

A produkció megpróbál teljesen körbevezetni a legenda életútján, bár ezt nyilván lehetetlen minden részletre kitérően megtenni még ilyen tetemes játékidő mellett is. Persze azért a legfontosabb pontok mind ott vannak, kezdve a Segio Leone-filmektől az életmű Oscaron át az Aljas nyolcasig, amelyért megkapta rendes aranyszobrát is az Akadémiától, mint 2015 legjobb filmzenéje. Tarantino először használt zeneszerzőt és a dolog pikantériája, hogy Morricone felhasznált néhány korábban nem hallott kottát azokból, amit még az 1982-es John Carpenter mozihoz, A dologhoz írt.

A dokumentumfilm ezen felül továbbá betekintést nyújt a világkörüli turnékba kulisszák mögötti felvételekkel és számtalan interjúval, köztük magáéval a rendezőével is. Olyan nagyságok, színészek, rendezők és kollégák sztorizgatnak többek között, mint a már említett Tarantino, a megtestesült westernhős Clint Eastwood, Oliver Stone, Hans Zimmer, Barry Levinson, Dario Argento, Quincy Jones, Bruce Springsteen vagy az a John Williams, akiről sajnos tudjuk: a nem olyan távoli jövőben róla is készülhet egy hasonlóan gigantikus megemlékezés, de persze örüljünk, hogy még él is virul.

Az Ennio Morricone november 3-tól országosan lesz majd látható a mozik műsorán.

Fotó: -a-
Lap tetejére