RSS Feed

Sport - a múlt század öröksége

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 27. 9:12:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sport - a múlt század öröksége

A hamarosan 60. születésnapját ünneplő Bundesliga teamjeinek zöme nyugatnémet klub. Bő három évtizeddel azután, hogy az NDK (DDR) beolvadt az NSZK-ban (BRD) komoly mentalításbeli különbség van az Ossi és a Wessi szurkolók, szakvezetők között.

 A sportbeli rivalizálás gyökerei az 1949 és 1989 közötti korszakra nyúlnak vissza. A 90-es évek után például úszásban és kerékpározásban az össznémet érmek zömét keleti sportolók nyerték. A fociban máig zsigeri érzés, hogy ki-ki a magán kisebbségi komplexusát tömegben, drukkerként/netán ultraként „kompenzálja”. A 2022 őszén sikeres, prolibb kelet-berlini 1. FC. Union és az alig nagyobb támogatottságú, ám 130 esztendős - császárkorabeli, az Olympiastadionban otthonos - lúzer Hertha BSC rivalizálása, mintegy makett mutatja, hogy a fal a lelkekben máig nem dőlt le teljesen... Pedig Király Gábortól Dárdai Pálig számos honfitársunk végzett "hídépítő" munkát a gyepen és az öltözőkben. Ma sincs ez másként!

A magyar válogatott középpályása, Schäfer András hazai és olasz, szlovák tapasztalatokkal igazolt 2022-ben Berlinbe. A  német nyelvterületen, a Lajtán túl gurigázik Bukta Csaba is. Bérét az osztrák SC Rheidorf Altachtól kapja. Alig messzebb játszik a Balkánon, Horvátországban Kleinheisler László és Lovrencsics Gergő. Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik Schäferhez hasonlóan az NSZK-ban sikeresek. Szalai Ádám Bázelben edz még - ki tudja meddig marad Svájcban?  Uruguayban rúgja a lasztit a 188 centis Vadócz Krisztián: ő vitte el a 21. században Latin-Amerikába a közép-európai játékstílus és szorgalom jó hírét. Fent északon, az USA-ban az MLS topmezőnyben keresi kenyerét a fiatalabb Gazdag Dani (Philadelphia Union), valamint druszája és kortársa Sallói Dániel (Sporting Kansas City), meg a nagykorúvá lett Schön Szabolcs (FC Dallas). 


  
              

Fotó: -a-
Lap tetejére