RSS Feed

Nádas Péter szerint maffiaállam

444.hu - 2022. 10. 26. 14:41:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nádas Péter szerint maffiaállam

Komor képet festett a világ és Magyarország helyzetéről a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában Nádas Péter író, aki szerint Orbán Magyarországa egyfajta maffiaállam.

"Úgy tűnik, a felvilágosodás nem működik. Antropológiai Szempontból valószínűleg nem fedi le az ember teljes szubsztanciáját" - vázolta fel a világról alkotott nézeteit a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában Nádas Péter, aki szerint a világ robbanás felé sodródik, mert "nem a dolgok iránti érdeklődés, hanem az önérdek uralkodik". A világ állapota mellett a magyar valóságról is komor képet vázolt. Szerinte Magyarország regresszív szakaszba lépett történelmében, "Ez visszavezet minket egy autoriter rezsimhez, amelyet azonban demokratikusan választottak meg" - mondta.
A kérdésre, hogy Orbán Viktor diktátor-e, tagadólag válaszolt. "Ez autokrácia. Ő a párt" - mondta, de szerinte az orbáni pártrendszer eltér a korábbi magyar egypártrendszertől, mert azokat "a szürke eminenciások jellemezték".
"Szürke, alaktalan emberek voltak. A Fidesznél, Orbán pártjánál nincsenek profil nélküli emberek, hanem érdekekkel rendelkező emberek vannak. Zürichben, Berlinben és New Yorkban ezt nem értik. Moszkvában megértik" - mondta. A riporter kérdésére, hogy ez úgy hangzik, mint egy maffia, igennel válaszolt. "Igen ez egyfajta kelet-európai maffia, és nagyon erősen kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához" - mondta.

Mindazonáltal Nádas szerint Orbán nem emiatt Putyin támogatója. "A magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon. Miért volt itt Magyarország készenlétben? Ukrajna ellen harcolni? Valószínűleg a magyar miniszterelnök kapott néhány ígéretet Putyintól" - vélekedett.


Fotó: -a-
Lap tetejére