RSS Feed

Sok pedagógus van betegállományban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 25. 14:50:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sok pedagógus van betegállományban

Bajorországban, a koronajárvány csúcsidőszakában, márciusban bő 7,5 ezer tanár és oktató volt távol munkahelyétől a fertőzés miatt. Jelenleg kevesebb, mint két és félezren vannak ezzel a kórral betegállományban. A délnémet régió iskoláiban nem tervezik a maszkviselés újbóli kötelezővé tételét. Az őszi vakáció a hó végén kezdődik!

Michael Piazolo a bajor kulturális tárca irányítója szerint nincs vészhelyzet a jóléti, 13 milliós tartományban. A pedagógusok kevesebb, mint 2,4 százalékának koronatesztje bizonyult pozitívnak októberben. A gyerekeknél, fiataloknál lényegesen alacsonyabb (0,66 %) a fertőzöttek kvótája. A maszk nélküli oktatás fenntartását fontosnak nevezte a müncheni kormány tanügyekért is felelős minisztere. Pár héttel az Oktoberfest befejeződése után javulni látszik az egészségügyi helyzet Dél-Németországban - közölte Piazolo a kormányülésen. Amint megírtuk sokan a hó elején végetért sörös népünnepélyt - a világ legnagyobb ilyen rendezvényét - is felelőssé teszik az aktuális bajokért. 

Az első napokban egy millió ember - összesen 5,7 millió vendég - kereste fel az idei gigabulit. Az Oktoberfest főnöke, Clemens Baumgärtner (CSU) azért is lehetett elégedett a sikeres starttal, mert azon a szeptemberi hétvégén szakadó esőben mulattak a polgárok sátrak védelmében, illetve a szabadban. Maszk nélkül! Három esztendeje, 2019-ben 6,3 millió látogatója volt a bajorországi sörbulinak. Azóta sok száz millió eurós veszteséget okozott Münchennek és a turizmusnak, hogy 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a tradicionális dínomdánom-show. A koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat rengeteg vendéglős máig nem heverte ki. Jó hír volt a nyáron, midőn a bajor metropolisz főpolgármestere bejelentette, hogy szeptember 17-től ismét lesz Oktoberfest Dél-Németországban. Dieter Reiter a másfél milliós jóléti, tartományi főváros első embere látható örömmel koccintgatott a nyitó hétvégén, s a zárónapon is! (Ám azóta megugrott az új korona fertőzöttek száma szerte az NSZK-ban, hiszen távol a bajor régiótól is tucatnyi sörös/boros népünnep zajlott...)


Fotó: -a-
Lap tetejére