RSS Feed

Joschka 74 gyertyája

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 24. 15:36:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Joschka 74 gyertyája

Lassan negyedszázad telt el azóta, hogy pár hónap alatt 35 kilót adott le a német Zöldek hajdani legendás vezére. Az NSZK alkancellári-külügyminiszteri posztját - érettségi és diploma nélkül - 2005-ig betöltő, jelenleg ötödik nejével élő Joschka Fischerről napjainkban ritkán hallani.

Joseph Martin Fischer sváb családja - annyi német gyökerű {Ungarndeutsche} honfitársunkhoz hasonlóan - a második világháború után kényszerült elhagyni Magyarországot. 1946-ban Nyugaton találtak régi-új hazára. A budakeszi mészáros Baden-Württembergben született harmadik gyermeke 24 éve lett alkancellár-külügyminiszter Berlinben. Közel negyedszázad telt el azóta, hogy pár hónap alatt 35 kilót adott le a német Zöldek hajdani legendás vezére. Az NSZK alkancellári-külügyminiszteri posztját - érettségi és diploma nélkül - 2005-ig betöltő, jelenleg ötödik nejével élő Joschka Fischerről napjainkban ritkán hallani. Ám az ukrán-orosz vérontás kapcsán érdekelne a véleménye... Szerintem sokunkat! 

A nemzetközi porondra a 20. század végén, 50 esztendősen lépett ki az egykori taxis, gyárimunkás, könyvkereskedő Fischer – immár karcsún és elegánsan. Rögtön magára vette a koszovói válság katonai rendezésének gondját. A szerelmet a háborúnál többre tartó hajdani hippi nehéz szívvel érvelt a NATO-légicsapások fontossága, a balkáni német katonai jelenlét helyessége mellett. Ami már-már veszélybe sodorta a berlini SPD-Zöld koalíciót. Fischernek a (határidőhöz kötött fegyverszünetre vonatkozó) kompromisszumos javaslatát a kisebbik kormányzópárt bielefeldi, rendkívüli kongresszusán, 1999 májusában a többség támogatta, de komoly erőt képvisel mind a mai napig a Zöldek baloldali, pacifista szárnya is.

A '99-es tanácskozáson vörös festékbombával fejen dobott – és dobhártyarepedést szenvedett – alkancellár fotója anno bejárta a világsajtót, s az akkor viselt, hevenyészve kitisztított öltönye mára múzeumi darab. Brüsszeltől Washingtonig és Budapesttől Ankaráig sokfelé tárgyalt a 2005-ös kormányváltásig Fischer. A közvélemény-kutatások szerint a németeknek mintegy 70 százaléka volt egykoron elégedett az emberijogok védelmét zászlajára tűző "öko" fődiplomata tevékenységével a Gerhard Schröder (SPD) vezette berlini kormányban. A 2022 tavaszán már 74. születésnapját ünnepelt, sváb-magyar származású Joschka Fischer külpolitikai tapasztalataira, tanácsaira, előadásaira, cikkeire, könyveire ma is sokan kíváncsiak. Egyik legutóbbi kötete, "A Nyugat hanyatlása. Európa a 21. századi új világrendben" ("Der Abstieg des Westens. Europa in der neuen Weltordnung des 21. Jahrhunderts" - Kiepenheuer & Witsch, Köln 2018) Németországban siker lett. Ma sem unalmas olvasmány! A Joschka becenevéhez ősz hajjal is ragaszkodó egykori politikus rokonságát az elmúlt évtizedekben többször meglátogatta Budakeszin és másutt, s mostanában gyakorta keresi fel iráni gyökerű (ötödik) hitvese famíliáját is Teheránban.Fotó: -a-
Lap tetejére