RSS Feed

Olimpia 2036: a Koreai Köztársaság is fontolgat

mt - 2022. 10. 20. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Olimpia 2036: a Koreai Köztársaság is fontolgat

A Koreai Köztársaság fontolgatja, hogy - szöuli vagy puszani helyszínnel - pályázatot nyújt be a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára.

Az insidethegames.biz portál szerint Li Ki Hjung, a helyi ötkarikás bizottság (KSOC) vezetője azt mondta, terveik szerint hamarosan megvitatják a jelentkezés lehetőségét a kormánnyal.
    A KSOC szöuli vagy puszani központtal pályázna, Oh Sze Ho, a főváros polgármestere pedig sajtóhírek szerint ezen a héten már találkozik is Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, hogy tájékoztassa rendezési terveikről.
    A 2019 óta NOB-tag Li szerint ugyanakkor a hivatalos jelentkezés előtt mindenképpen fel kell mérni a pályázat támogatottságát a dél-koreaiak körében.
    A Koreai Köztársaság eddig kétszer adott otthont olimpiának, 1988-ban nyárinak (Szöul), 2018-ban pedig télinek (Phjongcshang). Dél- és Észak-Korea közösen jelentkezett a 2032-es nyári játékok rendezési jogára, ezt azonban végül Brisbane kapta.
    Az insidethegames.biz szerint a 2036-os játékokkal kapcsolatban eddig Németország, Egyiptom, Mexikó, India, Nagy-Britannia, Katar, Spanyolország, Oroszország, Törökország és Magyarország jelezte érdeklődését. Ez lesz a második alkalom, hogy a rendezési jogot új rendszer szerint ítélik oda, ennek során a NOB illetékes bizottsága célzott párbeszédet folytat a kiválasztott országokkal.

Fotó: origo
Lap tetejére