RSS Feed

Az energiaárak nem kímélik a csokoládét sem

Mészáros Ilona - 2022. 10. 19. 12:22:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az energiaárak nem kímélik a csokoládét sem

A Magyar Édességgyártók Szövetsége az európai édesipari szövetséggel, a CAOBISCO-val közösen felhívja a figyelmet arra, hogy az energiaválság jelentős hatást gyakorol az édességgyártókra. Az EU 27 tagjának állam- és kormányfői október 20-21-i találkozójukon állapodhatnak meg arról, hogyan lehetne csökkenteni a földgáz árát, és ez létfontosságú az édességgyártás számára is.

Az európai édesipar 12.000 vállalatot jelent, ezek 99%-a KKV és 225.000 embert foglalkoztatnak. Európa évi közel 15 millió tonna csokoládét, kekszet és ropogtatnivalót termel 60 milliárd Euró értékben. Ezzel az édesipar Európa egyik legdinamikusabb és legnagyobb gyártó és exportáló ágazatai közé tartozik, amely egyaránt épít a hagyományokra és az innovációra. E mellett nagy mértékben hozzájárul a helyi közösségekhez megmaradásához és fejlődéséhez is.

Magyarországon sincs ez másképp. Olyan emblematikus cégek, mint például a Detki Halmajugrán, a Szerencsi Bonbon Szerencsen, vagy a jelentős termelőkapacitással rendelkező Haribo Nemesvámoson nemcsak az exportjuk, de a helyi életben betöltött szerepük miatt is fontosak. Hazánkban az édesség szakágazat mintegy 250 vállalatot vonultat fel, közel 5 ezer alkalmazottat foglalkoztat, árbevétele évi 230 milliárd, nyeresége 9 milliárd forint körül alakul.

Az édesipar képviselői támogatják az energiaellátás diverzifikálását és stabilizálását, az energiatermelés fejlesztését, az energiaárak csökkentését és kiszámíthatóság biztosítását.

Az édesiparban különösen a rendkívül energiaigényes sütési, melegítési és mélyhűtési folyamatok nem nélkülözhetik a megbízható és megfizethető energiaellátást. A cégek egyre jobban aggódnak amiatt, hogy nem lesznek képesek sem kezelni, sem egyszerűen tovább hárítani vásárlóikra a szárnyaló energiaárakat. Különösen a földgáz és a villamos energia ára veszélyezteti a termelést, így azt a képességet is, hogy megakadások nélkül, továbbra is szállítsák a keresett termékeket a fogyasztóknak. 

Az energián felül a csomagolás, szállítás, munkaerő, gépek, alkatrészek és az alapvető nyersanyagok költségei is emelkedtek Jellemző példa a cukor, a dextróz, a glükóz vagy az izoglükóz árának emelkedése, ráadásul ezekből a cukor termékekből a szállítás is akadozik a szűkös készletek miatt. Ha nincs cukor, akkor gyártás sincs. Az energia árak és az ellátási gondok miatt hamarosan sok édesipari cég kerülhet nehéz döntés elé: ideiglenesen leállítsák vagy csökkentsék a termelésüket, vagy termékeket vonjanak ki a gyártásból ezen a télen.

Az édesipar további fejlődéséhez, az export teljesítmény, a lakossági ellátás, az üzemek és a munkahelyek megtartása érdekében az iparág a legfontosabbaknak az energiastabilitás és árstabilitás megteremtését tartja, és bízik az október 20-21-i találkozó eredményeiben. 

##

A Magyar Édességgyártók Szövetségéről
Az 1992-ben alapított Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) a minőségi, örömmel és mértékkel fogyasztott édességek termelőinek nagykövete. Párbeszédet folytat a közvéleménnyel és döntéshozókkal. Képviseli az ágazat érdekeit Magyarországon és az Unióban. Célja, hogy támogató, versenyképességet segítő környezet vegye körül a magyar édesipart. Kiáll a méltányos adózás, korrekt szabályozás, képzett munkaerő és színvonalas oktatás érdekében. Weboldal: http://www.hunbisco.hu/


Fotó: sugarfreeshop.hu
Lap tetejére