RSS Feed

Az F. Wilhelm Egyetem híres magyarja

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 19. 9:19:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az F. Wilhelm Egyetem híres magyarja

A dunai sváb anya, Weigl Mária Hermina és Gárdonyi Albert, a Fővárosi Levéltár igazgatójának fiaként, Budapesten világra jött gyermek családja támogatta az ifjú művészi hajlamait. Gárdonyi Zoltán korkedvezménnyel érettségizett, s 1923-ban lett Kodály tanítványa.

Gárdonyi Zoltánnak {1906-1986} volt kitől örökölnie zenei érdeklődését. Hiszen édesanyja röviddel gyermeke megszületése előtt – Bartók Béla évfolyamtársaként – vehette át oklevelét a Liszt Ferenc alapította alma materben, ahol később fia is tanult. A történész papa, maga is kitünően hegedült. Így szintén teljes szívvel támogatta, hogy a kamasz 17 esztendősen beiratkozzon a pesti Zeneakadémiára. Kodály Zoltán tanítványa a magyar fővárosban megszerzett diplomával zsebében 1927-ben Németországba költözött. A berlini Friedrich Wilhelm Egyetem - a mai Humboldt-Universität - zenetudományi szakán folytatta tanulmányait. Ott is doktorált 1931-ben. Gárdonyi disszertációja anno nemzetközi szenzációt keltett, mert elsőként foglalkozott behatóan Liszt muzsikájával, életművével.

Hazatérve, a 30-as években nagy hozzáértéssel vezette a nyugat-magyarországi város Zeneegyesületét - 1941-ig Sopronban az Evangélikus Tanítóképző Intézet pedagógusa volt.  Gárdonyi munkássága „számos egyházzenei műfajt, kórus- és kamaramuzsikát, orgona- és vokális műveket, oktatási célzatú kompozíciókat, valamint zenetudományi publikációkat foglal magába” - fogalmaz a szakirodalom. A második világháború alatt, 35 esztendősen szülővárosában kapott új állást - Gárdonyi Zoltán professzor Pesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanított 1969-ig. Több hajdani diákja a hazai és nemzetközi zenei élet közismert személyisége lett: például Eckhardt Mária, Hamburger Klára, Szokolay Sándor, Komlós Katalin és Berlász Melinda. 

A protestáns egyházzene elismert/bírált szakértője egy ideig tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Kodály Zoltán vezette Zenetudományi Bizottságának. Liszt és Bach munkásságával foglalkozó tanulmányai, könyvei külföldön is érdeklődést keltettek. Kompozíciói, lemezfelvételei Magyarországtól Skandináviáig sikert arattak. Gárdonyi Zoltán és famíliája a 70-es évek elején távozott az NSZK-ba. Az idős mester ott hunyt el 1986 nyarán. Zeneszerzői és tudományos életművét 2016-ban posztumusz Magyar Örökség Díjjal ismerték el. Fia, Gárdonyi Zsolt is követte apja pályafutását: már 34 évesen a würzburgi Zenei Főiskola muzsikaelméleti professzora volt, s kitünő orgonista


Fotó: -a-
Lap tetejére