RSS Feed

Kajajogsi a bécsi gyerekeknek

Eurokomm PR - Budapest - 2022. 10. 18. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kajajogsi a bécsi gyerekeknek

Az osztrák főváros is támogatja a SIPCAN kezdeményezését, amelynek során a bécsi ötödik osztályosok biológia órán, öt modulban tanulnak az egészséges táplálkozásról, hogy a jövőben tudatosan választhassák meg az ételeiket és italaikat. Aki elvégzi a képzést, kajajogsit kap.

Mit jelent a regionalitás és a szezonalitás az étkezésben? Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszerpazarlást? Kinek jó, ha parizeres zsemle helyett mást eszünk reggelire? Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkoznak azok a bécsi iskolások, akik részt vesznek a SIPCAN programjában. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megtanulják, milyen hatással van az állatokra, a környezetre és az egészségükre a döntésük, hogy mit esznek tízóraira vagy uzsonnára, illetve nyitottak legyenek az új ételekre és ne legyenek lusták elkészíteni azokat maguknak. 

A SIPCAN a programra jelentkező pedagógusoknak öt modulból álló tananyagot biztosít ingyenesen a rendelkezésükre, ami jól beilleszthető az ötödik osztályosok biológia tantervébe. A tananyagot szülőknek szóló tájékoztató anyag és receptek egészítik ki. A képzés végén a gyerekek vizsgázhatnak és kajajogosítványt szerezhetnek. A 2021/22-es tanévben 32 bécsi iskola 2.700 ötödikese szerzett ilyen jogosítványt. 

Ráadásul a programhoz csatlakozott a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és a Bécsi Városháza Környezetvédelmi Ügyosztálya is, és egy kiegészítő modult dolgozott ki az élelmiszertermelés környezetvédelmi és állatjóléti hatásairól. Ennek keretében a gyerekek megismerhetik a nagyüzemi állattartás formáit és hatását az állatok életkörülményeire, betekintést nyerhetnek az élelmiszer-termelésbe és megtanulják, hogy már néhány egyszerű döntéssel és tudatos választással sokat tehetnek az állatokért, a környezetért és az élelmiszerpazarlás ellen. „Jót enni, jól enni és jó lelkiismerettel enni” – mindenki számára előnyös – mondta Jürgen Czernohorszky környezetvédelemért felelős városi tanácsnok a program kapcsán


Fotó: hetedhetorszag.hu
Lap tetejére