RSS Feed

West-Berlin romantikája

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 10. 17. 15:09:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

West-Berlin romantikája

Európa szívében már réges-rég egy romantikus utca viseli a magyar főváros nevét. Az 50-es években ott épült meg a - napjainkra renovált és műemlékvédett - nyugat-berlini Bikini-Haus, otthont adva számos butiknak és bárnak. Teraszáról pazar panoráma nyílik a majomkertre.

Hiszen a Budapester Strassén van a Zoo kő elefántokkal ékesített bejárata is. A szomszédos Aquariumtól a Hotel InterContinentalig vezető útvonalon 2022 októberében is rengeteg bel- és külföldi turista fordul meg. Közép-Európa immáron 3,8 milliós, legnépesebb metropoliszában 140 éve neveztek el egy utcát Budapestről. A történelem viharaiban aztán a két világháború között a magyar főváros új helyre  „költözött” a Spreenél. A legendás Ku'damm utolsó, kilométernyi szakaszát keresztelték át 1925-ben Budapester Strasséra. Kőhajításnyira a Vilmos császár emlékét idéző romtemplomtól, s a 19. század derekán megnyílt Állatkerttől érdemes bekukkantani a ritka tengeri élőlényeket, egzotikus kétéltűeket felvonultató Aquariumba! 

A fákkal szegélyezett, hangulatos, utcában pazar üzletekből, éttermekből sincs hiány. A Franziskus-Krankenhaus klinikai együttesével szemközt némi nosztalgiával gondolok vissza a korábban ott működő Malév-irodára is. S mennyi szálloda van errefelé! Németország egyik legnagyobb hotelje az 1958-ban átadott InterContinental Berlin is a Budapester Strasse legendás épületei közé tartozik. Az illusztris vendéglista lélegzetelállító. Hiszen (Zsa Zsa Gábor egykori férje) Conrad Hilton úr szállójában olyan sztárok hajtották álomra fejüket, mint Marlene Dietrich, Maria Callas, Sophia Loren, Louis Amstrong és Michael Jackson. A világpolitika főszereplői is kedvelik a Tiergarten-kerületi InterConti-t. Henry Kissingertől Jacques Chiracig és George W. Bushtól Bill és Hillary Clintonig már-már felsorolhatatlan azon prominens személyiségek toplistája, akik imádják West-Berlin ezen elegáns, vendéglátó-marasztaló intézményét.


Fotó: -a-
Lap tetejére