RSS Feed

Columbo '95

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 27. 13:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Columbo '95

Tizenegy éve annak, hogy Beverly Hillsben elhunyt Peter Falk. Az orosz-lengyel-cseh, s állítólag magyar gyökerű szülők gyermeke, egy daganat következtében, három esztendősen veszítette el jobb szemét. A New York olasz bevándorlók lakta negyedében felcseperedett srácot a súlyos műtét sem akadályozta meg pályaválasztásában. A sztár most lenne 95 éves.

Már kamaszkorában fellépett iskolája színpadán a kitűnő bézból és kosárlabda játékos ifjú – a majdani Columbo felügyelő! Pesten a Falk Miksa utcában szobrot is kapott a tengerentúli sztár. Irodalom és politikatudományi tanulmányai előtt Peter Falk egy kereskedelmi hajó szakácsaként járta a tengereket, s ismert meg különböző, ízeket, karaktereket. Majd az 50-es évek elején a titkosszolgálathoz is beköszönt. Ám a CIA nem tartott igényt az üvegszemű - Tito Jugoszláviájában is otthonosan mozgó - zsidó ifjú szolgálataira. Némi hivatalnokoskodás és amatőr színjátszás után 1958-ban kapta meg első filmszerepét Falk a Warner Brothersnél (Wind Across the Everglades).

A 60-as években egy tucat kisebb-nagyobb alakítással hódította meg az amerikai mozit a különleges arcú, sűrű hajú, közepes termetű, izmos és szellemes művész. Nemzetközi hírnévre a galamblelkű detektív – lepusztult – ballonkabátjában tett szert a 40 esztendős férfi. Az 1967-ben forgatott Gyilkosság receptre volt a Columbo széria „Pilotprojektje”. A premier után még csiszolgattak a produkción: de már 1972-ben elnyerte Falk a zsaru alakításáért a Golden Globe-t a legjobb tévészínész drámai kategóriában. Magyarországon is hamar megszerettük - Szabó Gyula (1930-2014) szinkron hangjával - a gyilkosok nyomába szökkenő furcsa, kaliforniai felügyelőt, aki már nevében is egzotikus-komikus volt.

Az olaszul (is) tanult Olvasókat persze nem lepi meg a tény, hogy a „hadnagy” - Columbo - gyakorta főtt tojást falatozott. Hiszen már az amerikai tévésorozat címe is poént rejteget. A főszereplő elnevezése, s a magyar galamb szavunk is, a latin „columba”-ból származik. (Olaszul: colombo.) Innen már csak egy lépés, hogy a szláv, s talán magyar ősökkel is rendelkező, 1927 szeptemberében született színész e szerepben világsztár lett! Pláne, hogy más egyesült államokbeli hősökkel ellentétben, nem a pisztolyát, hanem az eszét használta. Mitagadás, pesti ifjúként – Tenkes és Kloss kapitány után – hamar megkedveltem a Los Angeles-i zsarut, akit Peter Falk alakított. Zseniálisan, bájjal, humorral! A lepukkadt francia kocsival guruló-nyomozó felügyelő egyfajta osztályharcot vívott a képernyőn. Mindig ő győzött!

Fotó: -a-
Lap tetejére