RSS Feed

Kivezetik a vészhelyzetet?

24.hu - 2022. 09. 24. 14:40:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kivezetik a vészhelyzetet?

Eredetileg azt írtunk, hogy a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság Lázár János minisztériuma alatt működik majd, valójában Navracsics Tibor alá tartozik.Benyújtotta a kormány azokat a törvénymódosításokat, amelyeket az uniós pénzekért való megegyezésért cserébe megígért az Európai Bizottságnak. Első részét már hétfőn benyújtották, a többit péntekre ígérték, ez történt meg most.

Az egyik módosítási javaslat az alábbi módosításokat tartalmazza:

Az információszabadságról szóló törvényen belül lazítja a közérdekű adatokhoz való hozzáférések költségeit és szabályait a veszélyhelyzet ideje alatt. A gyakorlatban teljesen kivezetik például azt az elemet, hogy a közérdekű adatok kiadásának munkaerőköltségeit kiszámlázzák az adatokat kikérőknek. Ezt korábban sokat kritizálták. Szintén vége lesz a kiadásra adott 90 napos határidőnek is.
Létrehoz egy Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot, ami a Területfejlesztési Minisztérium, vagyis Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter alatt működve ellenőrzi az uniós források elköltését.
Egy rakás olyan ügyben, ahol eddig a veszélyhelyzetekre hivatkozva gyakorlatilag végdátum nélkül rendeletekkel kormányozhattak, most végső dátumot is írtak, nem csak azt, hogy a veszélyhelyzet lejárta után. Az is régi kritika volt a magyar kormánnyal szemben, hogy a veszélyhelyzeteket örökké fenntartja, és ezekre hivatkozva rendeletekkel kormányoz.
A másik törvényjavaslat pedig

Létrehozza az Integritás Hatóságot,

Amit a kormány már sokszor bejelentett, ez lesz a független szerv, ami ellenőrzi az uniós pénzekkel kapcsolatos közbeszerzéseket.

Ezt azért kellett külön törvényjavaslatban benyújtani, mert sarkalatos törvény, csak kétharmados támogatottsággal lehet elfogadni a parlamentben. Mindkét javaslatot Semjén Zsolt és Varga Judit nyújtotta be a kormány nevében.


Fotó: -a-
Lap tetejére