RSS Feed

Egy cseh milliárdos segíti ki a francia Libérationt

mti - 2022. 09. 21. 14:53:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Daniel Kretinsky cseh milliárdos, a francia CMI médiacsoport tulajdonosa kisegíti 15 millió euróval a veszteségessé vált Libération című francia baloldali lapot, amíg az ismét nem tudja eltartani önmagát, várhatóan 2026-ban.

    A cseh üzletember, aki immáron három éve több mint 13 százalékos tulajdonosa a vezető francia napilapnak, a Le Monde-nak, 14 millió eurós hitellel négy évre szavatolja a Libération finanszírozását - derül ki a baloldali lap tulajdonosának, a Presse Indépendante (PI) nevű cégnek a közleményéből. Ezenkívül Daniel Kretinsky vállalta, hogy alapítványán keresztül egymillió eurós adománnyal és részvételével az igazgatótanácsban támogatja a Libération tulajdonosának fő részvényesét, az FDPI médiaalapot - jelezte Denis Olivennes, a Libération igazgatója a lap munkatársainak küldött üzenetében.
    A közlemény szerint a CMI francia médiacsoport által nyújtott hitellel lehetővé válik a példányszám jelentős növekedése ellenére még mindig deficites Libération veszteségének fedezése, a lap függetlenségének megőrzése mellett, a tulajdonos, az FDPI irányítása alatt. Az FDPI üdvözölte "egy új színvonalas partner" érkezését, akiben "a megbízható garanciát" látja az újság jövőjét illetően. Daniel Kretinksy is örömének adott hangot a közlemény szerint amiatt, hogy részt vehet "egy független, és a demokratikus közbeszédhez elengedhetetlen újság megőrzésében".
    Az üzleti terv szerint a Libération eredetileg 2020-ra, majd 2023-ra tervezte, hogy ismét egyensúlyba kerül, de végül 2026-ra halasztotta az időpontot, a reklámbevételeknek a vártnál lassúbb növekedése miatt, amelyet a koronavírus-járvány is negatívan érintett. A veszteségek csökkentését a munkavállalók számának 10 százalékos növekedése is nehezítette.
    A lap forgalma 2021-ben 10 százalékkal emelkedett, s elérte a 31,5 millió eurót, a veszteségét pedig 7,9 millió euróra csökkentette a 2020-as 12,3 millió euróról.
    A cseh milliárdos 2018 óta önálló médiabirodalommal és jelentős energetikai csoporttal is rendelkezik Franciaországban; felvásárolta a Lagardere Active médiacsoport magazinjait, köztük az emblematikus Elle-t, a Marianne című politikai hetilapot, a Le Monde 13 százalékát és a legnézettebb kereskedelmi francia televízió, a TF1 több mint 5 százalékát.


Lap tetejére