RSS Feed

Oktoberfest - telt házas sörsátrak

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 22. 8:46:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oktoberfest - telt házas sörsátrak

A hétvégén elrajtolt müncheni népünnepélyt - a világ legnagyobb ilyen rendezvényét - eddig közel egy millió ember kereste fel. A sörünnep főnöke, Clemens Baumgärtner (CSU) azért is lehet elégedett a sikeres starttal, mert a hétvégén szakadó esőben mulattak a polgárok sátrak védelmében, illetve a szabadban.

Baumgärtner bízik benne, hogy a következő két hétben csak sör folyik a bajor fővárosban, s kevesebb lesz a csapadék. A népünnepély főnöke jelezte, hogy szombaton és vasárnap mintegy 700 ezren keresték fel az Oktoberfest standjait, ahol hétfőn, kedden sem volt hiány vendégekből. Amint megírtuk, sok száz millió eurós veszteséget okozott Münchennek és a turizmusnak, hogy 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a tradicionális sör-show. A koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat rengeteg vendéglős máig nem heverte ki. Jó hír volt a nyáron, midőn a bajor metropolisz főpolgármestere bejelentette, szeptember 17-től ismét lesz Oktoberfest Dél-Németországban. Dieter Reiter a másfél milliós jóléti, tartományi főváros első embere látható örömmel koccintgatott a nyitó hétvégén!

 A naponta bel- és külhoni emberek százezreit vonzó kulináris rendezvény társadalmi helyzettől függetlenül csábítja a polgárokat. A törzsvendégnek számító egykori teniszcsillag - angliai szabadságvesztését töltve - ezúttal igazoltan hiányzik az árnyat adó sörsátorból. Ott lehet viszont Boris Becker valamelyik korábbi hitvese, barátnője, avagy a Budapesten élő Lothar Matthaus. Az örökifjú focisztárhoz hasonlóan, korábban Franz Beckenbauer is iddogált hajdan. Ám szíve és pályafutása már a koronavírus-járvány kitörése előtt megszakadt.

A hétvégén rajtolt müncheni sörünnep főnöke, Clemens Baumgärtner a Bajor Rádió/TV-n keresztül arra kérte a polgárokat, hogy csak egészségesen menjenek szórakozni. A konzervatív politikus azt tanácsolja, hogy ha valaki betegnek érzi magát, netán hőemelkedése van, akkor hagyja ki az idei - maszkmentes - Oktoberfestet, s ne veszélyeztessen másokat! Rossz hír az október 3-ig - a hétfői nemzeti ünnepig - tartó gigabuli sok millió vendégének, hogy az utolsó, 2019 őszi Oktoberfesthez viszonyítva szerényen, de drágul a folyékony kenyér ára. Literenként/korsóként átlag 800 forinttal. Konkrétan idén már 12,60 és 13,80 euró közötti tarifával kell kalkulálniuk a népies rendezvény látogatóinak, ha egy lityi folyékony kenyérrel akarják szomjúkat oltani. A közel 6 ezer forintos sör ár az aktuális minimál-órabérnek felel meg az NSZK-ban.

Fotó: x
Lap tetejére