RSS Feed

Arany Medve Életmű-díjas sztárok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 22. 17:02:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Arany Medve Életmű-díjas sztárok

Közép-Európa legrangosabb A-kategóriás filmmustráján négy évtizede adnak át Életmű-díjat. Addig is, amíg 2023. február 16-án elrajtol a következő Berlinale, lássuk mely' művészek részesültek eddig a "Goldener Ehrenbär" elismerésben a Spreenél!

A 73. Internationale Filmfestspiele ismét a német főváros kulturális ünnepe lesz. A metropolisz nyugati felében az 50-es évek elején rajtolt nemzetközi mustrán Életmű-díjat 1982 óta ítélnek oda egy-egy művésznek. A Renée Sintenis szobrásznő alkotta mackó, a "Goldener Ehrenbär" első példányát - a negyedszázada Beverly Hillsben elhunyt - amerikai mozicsillagnak, James Stewartnak ítélte a zsűri. A második aranyozott medve figurát színészi munkásságáért 1988-ban a brit Alec Guiness vehette át. A következő kitüntetett, az ukrán-román gyökerű, viszonylag fiatal Dustin Hoffman volt 1989-ben. A hollywoodi sztár a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját, s imádja a Spree-metropoliszt. A berlini falomlás utáni első fesztiválon (a többszörös Oscar-díjas) Oliver Stone gazdagodott egy csillogó állatkával. A sikeres amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer gyermekkora nyarait Franciaországban töltötte a nagyanyjánál. Így már fiatalon megismerkedhetett az európai mozik választékával, no meg a francia nyelvvel!

A Berlinale Életmű-díjának következő átadására 1993-ig kellett várni. Akkor két zseniális művészt, Billy Wildert és Gregory Pecket ünnepelte a zsűri és az újraegyesült metropolisz publikuma. Annyi férfi után, első nőként Sophia Loren kapott "Goldener Ehrenbär"-t, majd az itáliai dívát követően, '95-ben Alain Delon. A Jack Lemmon - Elia Kazan furcsa páros dupla, aranyozott brummogásnak örvendhetett 1996-ban.

A 20. század végéről ugorjunk most a közelmúltba! 2022 februárjában, vagyis legutóbb Isabelle Huppert francia színésznőnek ítélte a zsűri a rangos elismerést, amit a koronavírus-járvány miatt tavaly ki sem osztottak. A 2020-as Berlinale "Goldener Ehrenbär"-je már réges-rég Helen Mirren angol "királynő" kincstárát gazdagítja - akad ott Golden-Globe és Oscar szobrocska is... Honfitársnője, Charlotte Rampling egy esztendővel korábban részesült e német filmdíjban. Willem Dafoe volt 2018-ban a Spree-city Életmű-díjasa. Az amerikai sztár kicsit haza is érkezett az öreg kontinensre, mert többek közt ír, skót, francia, sőt germán ősökkel büszlélkedhet. Pár hónap múlva kiderül, hogy ki kapja a 73. Berlinale "Goldener Ehrenbär"-jét! A türelem macit terem!

Fotó: -a-
Lap tetejére