RSS Feed

Hongkong - Letartóztattak a zenészt, aki a brit himnuszt ját

mti - 2022. 09. 21. 9:33:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Letartóztattak a hatóságok egy zenészt, aki II. Erzsébet temetése napján eljátszotta a brit himnuszt Hongkongban - jelentette szerdán a The Guardian című brit napilap. Oliver Ma zenészt hétfő este vették őrizetbe a hongkongi brit konzulátus épületénél, ahol több százan gyűltek össze, hogy virágokkal és gyertyagyújtással róják le tiszteletüket az elhunyt királynő emléke előtt.

    Az eseményen - amelyről több videófelvétel is felkerült a közösségi média oldalaira - Ma tangóharmonikán eljátszotta a brit himnuszt, valamint a Hongkong korábbi, nem hivatalos "himnuszának" számító Dicsőség Hongkongnak című dalt, amely a 2019-es és 2020-as ellenzéki tüntetéseken is nagy népszerűségnek örvendett.
    Az őrizetbe vétel hírét a hatóságok kedden megerősítették, hozzátéve, hogy a zenészt "lázítás és bujtogatás" miatt letartóztatták.
    Mát 2020 óta összesen háromszor vették őrizetbe, ugyanis az ellenzéki tüntetéseken a Dicsőség Hongkongnak angol változatát játszotta.
    II. Erzsébet halála óta több mint 13 ezren írták alá a brit konzulátus részvétnyilvánító könyvét Hongkongban - teszi hozzá a lap.


Lap tetejére