RSS Feed

Rezsifront - A kultúra visszavonul?

Dalia László - 2022. 09. 20. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rezsifront - A kultúra visszavonul?

A kultúra megint vesztésre áll, az elszálló rezsi miatt már a leggazdagabb önkormányzatok is múzeumokat, könyvtárakat, sőt színházat zárnának be. Nincs kegyelem, a NER a kultúrát egyébként sem sokra becsüli, leginkább lenini módon a propaganda eszközének tekinti és legfanatikusabb híveit nevezi ki a főbb posztokra, akik NER-reál kultúrát próbálnak teremteni - szemben a világgal.

Nyáry Krisztián író felidézett egy régi anekdotát Winston Churchillről a Facebookon: „eszerint amikor a háború alatt a pénzügyminisztere azt javasolta, hogy a nehéz költségvetési helyzet miatt zárják be a kulturális intézményeket, Churchill visszakérdezett: „Akkor miért harcolunk?”.
Churchill művelt államférfi volt, elég az önéletírását elolvasni, s amikor kitört a háború, az angol kormány csupán néhány hétre záratta be a londoni színházakat. Aztán rájöttek, hogy ez a kockázat kisebb, mint kultúra nélkül maradni. A színházak újra megnyíltak, és a londoniak tömegesen vettek részt az előadásokon. A legsötétebb hónapokban Churchill is járt színházba.

Nem tudjuk, hogy a mostani válságot, hogyan élik meg majd a színházak. Mindenesetre az egyik direktortól már hallottuk, hogy ilyen időkben nem szabad  jegyárat emelni, s ez alighanem igaz, hiszen az emberek többsége éppen a színházon, mozin, koncerten, múzeumon próbál majd takarékosodni. Ez a kormány viszont aligha fogja dédelgetni a kultúrát, hiszen még mindig nem az ő kánonjukat fújják, hiába szórták az embereiknek a pénzt, s ültették őket magas lóra. Én már azt sem értettem, hogy Győrben miért zárták be mindkét uszodát, hiszen a mozgás is fontos és egy ilyen gazdag városban erre kell, hogy teljen. Magyarországnak már rég nem volt olyan tekintélyes és felkészült miniszterelnöke, mint a briteknek Churchill, tehát rossz időkben ne számítsunk semmi jóra.

Fotó: -a-
Lap tetejére