RSS Feed

Válási bédekker

Mörk Leonóra - 2022. 09. 17. 13:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Válási bédekker

A válást nemcsak a házastársak szenvedik meg, hanem – legtöbbször náluk súlyosabban – a gyermekek is. Nem minden kapcsolat bomlik fel békében, s a két egykori társ közti feszültség leginkább a kicsiknek és védteleneknek árt. Amy J. Baker és Paul R. Fine könyve megtörtént eseteket elemezve kínál konfliktuskezelési módszereket.

Könyvünk stratégiákat kínál a szülőnek, aki azzal szembesül, hogy volt párja megkísérli „kisajátítani”, elidegeníteni tőle közös gyermeküket. A gyermek lojalitáskonfliktusba kerül: őrlődve úgy érzi, csak rossz döntést hozhat, szinte kettészakad.

A helyzet a megtámadott szülőtől bölcsességet vár. A könyv megtörtént esetek sokaságát elemezve kínálja a türelem, az empátia, a lélektani éleslátás és a konfliktuskezelés tréningjeit, módszereket a szülő és a gyermek közti szeretet megőrzésére annak érdekében, hogy a szülőjével szembefordított gyermek ne idegenedjen el, ne váljék a helyzet áldozatává, s később ne kelljen önvádtól szenvednie egy életen át. 

A kognitív újrastrukturálás technikáját alkalmazva, gyakorlatokon keresztül ad eszközöket ahhoz, hogy az érintett szülő új keretekbe rendezze gondolatait, megtanulja szabályozni érzelmeit, hogy ne cselekedjen meggondolatlanul, támadási felületet teremtve a másiknak, szembeszállhasson a tehetetlenség bénító érzésével. Segít felismerni az esetleg elkövetett hibákat, rendbe hozni a következményeit, és visszaszerezni az irányítást.

DR. AMY J. BAKER a fejlődéslélektan nemzetközi hírű szakértője, számos könyv és tanulmány szerzője. PAUL R. FINE szociális munkásként és pszichoterapeutaként sok évtizedes tapasztalatot szerzett a szülői elidegenítés kezelésének témájában. Könyvük nélkülözhetetlen kalauza az elvált szülőnek, aki meg akarja őrizni gyermekével való szeretetteljes kapcsolatát. (Jaffa Kiadó)


Fotó: -a-
Lap tetejére