RSS Feed

Tarka, vidám hazugságok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 16. 12:18:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tarka, vidám hazugságok

Technikai trükkjeivel, színvilágával, meseszövésével korát megelőző film volt a második világháború alatt bemutatott Münchhausen. A nagyokat lódító német báró kalandjait Baky József (1902–1966) rendezésében kedvelték meg – korosztálytól függetlenül – a mozirajongók.

Szép hagyomány a német nyelvterületen, hogy számos tévécsatorna időről-időre újra levetíti a hazudozó germán arisztokrata érdekes, színes celluloid meséjét. Azt kevesen tudják, hogy a film Bajorországban - 56 esztendeje - elhunyt alkotója magyar volt... Hosszú, izgalmas és változatos út vezette el a Zomboron 1902-ben született Baky Józsefet a nemzetközi ismertségre szert tett Münchhausen című kolór kalandfilm 1943-as premierjéig. Többször váltott országot s szakmát a jó technikai érzékkel rendelkező ifjú.

Budapestre a trianoni döntés után költözött, hiszen szűkebb hazáját, Bácskát egy évszázada Jugoszláviához csatolták.  Az érettségizett fiatalember festőművészi pályára készült. S eközben mozigépészként kereste kenyerét az első világháború letargiáját nyögő magyar fővárosban. Gyors karriert jelez, hogy Baky József már huszonévesen a legendás Uránia Filmszínház tulajdonosa lett. Vállalkozása tönkremenetele után Abbáziában – ma Opatija – az Adria-tengernél lesz szállodaigazgató, jól hasznosítva szerb-horvát és német nyelvtudását.

Még csak 25 esztendős, midőn a Balkánról Berlinbe költözik a Josef von Baky néven újabb karriert kezdő ifjú magyar, aki időközben oltárhoz vezette Németh Júlia énekesnőt. Néhány statisztaszerepbeli szárnypróbálgatást követően kilencven lett Bolváry Géza rendező asszisztense a nyughatatlan természetű, sokoldalú fiatalember. Bolváry és Baky szakmai kapcsolata 1928-tól egészen '36-ig tartott.

A 34 esztendős Baky első önálló rendezése az Intermezzo volt. A szórakoztató, zenés produkciót két évre rá, 1938-ban követte a Budapesten forgatott az Asszony válaszúton. A második világháború küszöbén született A varieté csillagai, melynek német és magyar nyelvű verziója is maradt az utókorra. Az óriási sikert követően, Hans Albersszel a főszerepben készítette el Baky József legismertebb alkotását, a Münchhausent. A pazar dekorációjú, színes, kosztümös kalandfilm korát megelőző technikai trükkök segítségével mesélte el a nagyokat füllentő német báró hihetetlen történeteit. Az ágyúgolyón repülő Müchhausen meséje az 1943-as bemutató után még évtizedekkel is lenyűgözi a publikumot: régen valamennyi generációt, ma inkább az ifjabb nemzedéket.

A háború utolsó hónapjaiban forgatott Via Mala című komor Baky-filmet a náci rezsim betiltotta. Kelet-Németországban is csak 1948-tól vetítették, míg az NSZK-ban '49-ben volt a premierje. Ekkor Baky Józsefnek – Josef von Bakyként – már önálló filmvállalkozása volt, mely azonban rövid életűnek bizonyult. A magyar művészt 1951-ben a Német Filmdíjjal tüntették ki. A két Lotti Erich Kästner-adaptációjáért. A megható ikersztorit újabb irodalmi művek megfilmesítése követte. A Bajorországban új hazára lelt Baky József, a közép-európai mozikultúra jelentős személyisége 64 esztendős korában, 1966-ban, Münchenben halt meg. Régi alkotásai számos filmes iskolában tananyagnak számítanak.

Fotó: -a-
Lap tetejére