RSS Feed

Hidegháború és menekülthullám

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 16. 16:17:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Hidegháború és menekülthullám

A két német állam 1949-es megalakulása és a berlini fal megépítése (1961) között, mintegy 3 millió ember menekült el a Német Demokratikus Köztársaságból az NSZK-ba, illetve West-Berlinbe. Főleg (szak)munkásokból volt égető hiány a romos NDK-ban.

A szovjet katonai „segítséggel” pillanatok alatt levert 1953. június 17-i Spree-parti felkelés már korán jelezte, hogy Sztálin moszkvai halálát követően megváltozott a polgárok viszonya a szocializmushoz, a tervgazdálkodáshoz, a jegyrendszerhez. Az NSZK-ban az ötvenes években a háború utáni talpra állás már egyenesen „gazdasági csodába” ment át: kellett a munkaerő, ezért tárt karokkal fogadták a keletnémet áttelepülőket, a külföldi melósokat és az ’56-os magyar emigránsokat is.

A DDR vezetés mind szorultabb helyzetbe került: a különleges státusú Nyugat-Berlinen keresztül gyakorlatilag ki-be lehetett járni az NDK-ba. Ezt kihasználták a kémek, a katonai hírszerzők és a bűnozők, csempészek is. Egészen 1961. augusztus 13-ig, amikor megkezdődött a német nép kettészakítottságának szürke szimbólumává vált „Mauer” felhúzása.  A fal 1989. novemberében repedt meg, s 1990. október 3-án újraegyesült Németország.


Fotó: -a-
Lap tetejére