RSS Feed

Oktoberfest - sörözz egészségesen!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 16. 17:16:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oktoberfest - sörözz egészségesen!

A hétvégén rajtoló müncheni sörünnep főnöke, Clemens Baumgärtner (CSU) arra kéri a bel- és külföldieket, hogy ha valamilyen fertőző betegséggel viaskodnak, netán lázasak és/vagy köhögnek, akkor ne vegyenek részt semmilyen tömegrendezvényen.

Amint megírtuk, sok száz millió eurós veszteséget okozott a bajor fővárosnak, hogy 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a tradicionális sörünnep. A koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat rengeteg vendéglős máig nem heverte ki. Jó hír, hogy München főolgármestere bejelentette, szeptember 17-től ismét lesz Oktoberfest Dél-Németországban. Dieter Reiter a másfél milliós jóléti, tartományi főváros első embere látható örömmel jelentette be a minap, hogy 2022 őszén nem marad el a sör show. A bel- és külhoni vendégek millióit vonzó buli társadalmi helyzettől függetlenül csábítja a polgárokat. A törzsvendégnek számító egykori teniszcsillag - angliai szabadságvesztését töltve - ezúttal igazoltan hiányzik majd az árnyat adó sörsátorból. Ott lehet viszont Boris Becker valamelyik korábbi hitvese, barátnője, avagy a Budapesten élő Lothar Matthaus. Az örökifjú focisztárhoz hasonlóan, korábban Franz Beckenbauer is koccintgatott hajdan. Ám szíve és pályafutása már a koronavírus-járvány kitörése előtt megszakadt.

A hétvégén rajtoló müncheni sörünnep főnöke, Clemens Baumgärtner a Bajor Rádió/TV-n keresztül arra kérte a polgárokat, hogy csak egészségesen menjenek szórakozni. A konzervatív politikus azt tanácsolja, hogy ha valaki betegnek érzi magát, netán hőemelkedése van, akkor hagyja ki az idei - maszkmentes - Oktoberfestet, s ne veszélyeztessen másokat! Rossz hír az október 3-ig - a hétfői nemzeti ünnepig - tartó gigabuli sok millió vendégének, hogy az utolsó, 2019 őszi Oktoberfesthez viszonyítva szerényen, de drágul a folyékony kenyér ára. Literenként/korsóként átlag 800 forinttal. Konkrétan idén már 12,60 és 13,80 euró közötti tarifával kell kalkulálniuk a népies rendezvény látogatóinak, ha egy lityi folyékony kenyérrel akaraják szomjúkat oltani.

Nem mellesleg az Európai Unió legnépesebb tagállamában ősztől 12 euróra emelkedik az adható, minimális órabér. Ergo az izmos felszolgálók, pincérnők nem csak a borravalóból számíthatnak több bevételre. A Terézia-mezei 187. buli - így a szervezők - remélhetően maszkmentes lesz. Bízzunk benne, hogy sem az orosz-ukrán vérontás okozta energiaválság, sem a koronavírus-járvány újabb variánsának elterjedése nem gátolja majd a bő két hetes müncheni murit! A 2022-es dél-németországi rendezvény az idegenforgalom szempontjából is meghatározó. Bár míg 2019-ig átlag 4-6 millió látogatót regisztráltak az Oktoberfesten, idén ősszel már félennyi korsózóval, perecelővel, kolbászozóval elégedettek lennének a szervezők. A korábbinál két órával hosszabb nyitvatartás is bevétel növekedést segítheti. Kérdés, hogy reggel kilenckor kinek van kedve sörözni Európa szívében?

Fotó: -a-
Lap tetejére