RSS Feed

Sztrádaláz

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 16. 10:15:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sztrádaláz

Ma úgy 13 ezer kilométernyi sztrádán gurulhatunk Németországban. Ha igaz is, hogy a horogkeresztes korszakban rengeteg „Reichsautobahn” szakasz épült, az első kapavágás idején Adolf Hitler és militáns klikkje még csupán ácsingózott a hatalomra.

Midőn 1932 augusztusában a kölni főpolgármester, dr. Konrad Adenauer átadta a dómvárost Bonn-nal összekötő kétszer kétsávos legelső sztrádaszakaszt, Hitler épp csak megkapta a német állampolgárságot. A sors iróniája, hogy Németország nyugati felének majdani bonni kancellárja a második világháborút követően az az idős, egykori Centrum párti hazafi, Adenauer lett, akit annak idején elmozdítottak posztjáról a nemzetiszocialisták. A 25 kilométeres, szintbeli kereszteződés nélküli Köln–Bonn gyorsforgalmi utat ’32-ben még „gépkocsiutcának” (Kraftwagenstrasse) nevezték hivatalosan. Adenauer már a weimari köztársaság idején felfigyelt arra, hogy a húszas években jelentősen nőtt a német városokban az automobilok száma és ezzel együtt a forgalom. Különösen a császárság lovastempójához szokott, sétálgató polgárok sínylették meg az ennek nyomán bekövetkező baleseteket.

Hitler 1933-as hatalomra jutását követően a goebbelsi propaganda „belekapaszkodott” a Reichsautobahn-hálózat ötletébe. A riasztó munkanélküliség lefaragásának látványos eszközévé vált a gyorsforgalmi utak építése. A Führert övező legenda így nagy építtetőként tüntethette fel a berlini kancellárt, holott inkább a rombolásban, a pusztításban volt igazán profi. Adolf 1933 júliusában Fritz Todtot bízta meg „Generalinspektor”-ként a közúti közlekedés hálózatának tempós bővítésével. Lapátból, emberből nem volt hiány! Bernd Jürgen Wendt történész a náci sztrádalázról ezt írja A nemzetiszocialista Németország című szakkönyvében: „...gazdaságilag értelmetlen, ám foglalkoztatáspolitikailag indokolható a kétkezi munka nagymérvű alkalmazása. Ez végső soron a munkaerőpiac tehermentesítését is magával hozta azzal, hogy a nőket visszaszorította valódi rendeltetési helyükre: anyának és feleségnek.” 

Fotó: -a-
Lap tetejére