RSS Feed

Közroller felügyelők

Bajnóczy Bella - 2022. 09. 16. 10:15:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Közroller felügyelők

A szomszédvár Bécsben újfent kitaláltak valamit, ami bizony nálunk is elkélne. S ehhez nem feltétlenül kell smart citynek, azaz okos városnak lenni. Amilyen Bécs is. Pontosabban, amilyen Bécs. Május végétől az osztrák fővárosban ugyanis közroller felügyelők járják a belvárost és raknak rendet az össze-vissza hagyott közösségi rollerek világában.

Miként az Eurocom PR-Budapest tájékoztatójából tudjuk, a bécsi üzlettulajdonosok rendszeresen panaszkodtak a bejáratok és kapubejárók előtt keresztbe-kasul leállított vagy feldőlt közösségi rollerek miatt, a Bécsi Gazdasági Kamara és a Lime roller-felügyelőt állított szolgálatba. A „scooter sheriff” elviszi az útból a rosszul letett e-rollereket és figyelmezteti a felhasználókat, ha szabálytalanságot követnek el.

Noha az osztrák főváros 2019 végén kilenc pontos csomagot dolgozott ki a közösségi e-rollerek használatával kapcsolatos problémák enyhítésére, a Bécsi Gazdasági Kamaránál ezután is folyamatosan panaszkodtak rájuk a bécsi boltosok. Főleg a belvárosi üzletek tulajdonosainak szemét szúrták a feldőlt vagy a járdán szanaszét leállított e-rollerek, amelyek nemcsak az üzletek és épületek bejáratát torlaszolták el, de balesetveszélyesek is voltak. 

A Bécsi Gazdasági Kamara 1. kerületi tagszervezete és a Lime szolgáltató éppen ezért 2021. május végén közroller-felügyelőt állított szolgálatba Bécs belvárosában. A „scooter sheriff” a kéthónapos tesztidőszak alatt a forgalmasabb napokon – keddenként, péntekenként és szombatonként – járőrözik: felállítja az eldőlt kétkerekűeket, áthelyezi a szabálytalanul leállított rollereket és figyelmezteti a felhasználókat, ha szabálytalanságokat követnek el. A Gazdasági Kamara célja a közroller-felügyelő bevezetésével, hogy megmutassa, „létezik olyan megoldás, amelyik mindegyik fél számára elfogadható”. Két hónap után kiértékelik a projektet és az eredmények függvényében döntenek a folytatásról. 

Bécsben jelenleg hat közösségi e-roller szolgáltató működik egyenként maximum 1.500 járműves flottával. A Lime 2018 szeptemberében lépett be az osztrák főváros piacára, jelenleg mintegy 1.400 e-rollerből és e-kerékpárból áll a járműparkja. Piacra lépése óta kétmillió utat és több mint 3,5 millió kilométert tettek meg a turisták és a bécsiek az e-rollereivel és biciklijeivel.Fotó: energiaoldal.hu
Lap tetejére