RSS Feed

II. Hadfiak Seregszemléje a tatai várban

rendezvény - 2022. 09. 15. 17:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

II. Hadfiak Seregszemléje a tatai várban

Esti fényfestés, fáklyás bajvívás, katonai zászlók és csapatok felvonulása, csatajáték, páncélsimogató, csatacsillagdobás, Herczku Ágnes–NikolaParov-koncert, táncház – izgalmas, tartalmas és ingyenes hétvégi családi program, amiért megéri a tatai várig utazni, hiszen a látogató gyerekek és felnőttek itt nemcsak nézői lehetnek az eseményeknek, hanem részesei is.

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány rendezi Magyarország legnagyobb katonai hagyományőrző seregszemléjét, ahova az ország minden tájáról érkeznek hagyományőrző fiatalok, gyerekcsapatok. A tavalyi sikeres első találkozó után idén szeptember 24-én, szombaton a tatai várat veszi birtokba a katonai viseletbe öltözött több száz hadfi.

Ők a katonai hagyományőrzők, akik adott korszakok csatáit játsszák újra autentikus, az eredetinek teljesen megfelelő viseletben, több korszakból – a lovagkortól egészen az újkori honvéd kadétokig. Ezen a napon ők mutatkoznak be testközelből; a seregszemle lehetőséget ad arra, hogy az ingyenes családi eseményen bárki bepillantást nyerjen az egykori bajvívók mindennapi életébe. A látogatók bekukkanthatnak a hadficsapatok sátraiba, kérdezhetnek a bajvívásról, beszélgethetnek a csapattagokkal, kézbe foghatják fegyvereiket.


Csatajáték, páncélsimogató, csatacsillagdobás
Bárki részt vehet egy török–magyar csatában – biztonságosan, szivacsfegyverrel –, kipróbálhatja magát csatacsillagdobásban, a páncélsimogatónál a múzeumban már sokat látott harci felszerelést most alkalma lesz meg is tapogatni, sőt a láncingeket fel is próbálni. A csatában megfáradt ifjak mesterségbemutatókon és középkori kézműves foglalkozásokon vehetnek részt; érkezik egy bronzöntő, egy kovács egy teljes középkori műhellyel, egy pénzverde, a gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a középkori kötélverést, kézi textilnyomást és ékszerkészítést.
A szervezők mindenkit bátorítanak, hogy – ha van saját – egyenruhában, viseletben vegyen részt a rendezvényen.


Mátyás király-séta színészekkel
A nap során négy alkalommal indulnak a Mátyás udvarát és a török kort megidéző, mozgalmas történelmi séták a vármúzeum bejáratától. A várban és várudvarban a 40 perces színházi elemekkel színesített túrák a korszak nagyjait, jelentős eseményeit elevenítik meg.

Herczku Ágnes–Nikola Parov-koncert, táncház
A délben kezdődő hadfiak látványos felvonulása után a színpadon a Rezeda Népzenei együttes 
lép fel, őket követi a Bajvívók Bandája, az Aprája Dudazenekar és a Misztrál. A táncházat követően hazánk egyik legnevesebb világzenei énekese Herczku Ágnes ad koncertet Nikola Parovval az oldalán, majd a fényfestés és a fáklyás bajvívás után a Bordó Sárkány zenekar koncertje zárja az idei eseményt.


Katonai zászlók és csapatok felvonulása, fényfestés, esti fáklyás bajvívás
A program talán leglátványosabb elemei, amikor a csapatok élő historikus zenés kíséret mellett – a Hadtörténeti Múzeumban őrzött eredeti történelmi zászlókkal teljesen megegyező – rekonstruált lobogókkal vonulnak fel a vár körül, sötétedés után pedig a duda hangjára és a dob ritmusára fáklyakörben bajvívnak a bátor ifjak, és ekkor kerül sor a páncélos lovagok viadalának döntőjére is. Mindezt a tatai vár falára vetített lenyűgöző fényfestés koronázza meg; Jankovics Marcell és Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának válogatott fotói jelennek meg a falakon.


Minőségi gasztronómia
Érdemes már ebédidőben érkezni, a programot már az elejétől követni, hiszen remek ebédet lehet elkölteni a várban, ahol hazánk legjobb foodtruckosai közül tatára érkezik többek között a Patisson.kitchen, a Fóti Sörfőzde, finom kávékülönlegességekkel készül a Caffé Go, a lokalitás jegyében pedig a neszmélyi Hilltop Borbirtok is kivonul zamatos borokkal, fröccsökkel, házi szörpökkel, és természetesen nem maradhat el a bükkfaszénen sült kürtőskalács sem.Baba-mama sátor
A szervezők gondoltak a legkisebbekre is; a baba-mama sátorban lehetőség lesz kicsit elvonulni kettesben a babával.PROGRAM

12:00 Hadfiak felvonulása
13:00–13:20 Rezeda Népzenei együttes 
13.30–15:00 Egyesületek bemutatói 
15:00–15:30 Bajvívók Bandája, Aprája Dudazenekar
15:30–16:45 Oh, én édes Hazám! – Misztrál zenekar koncertje 
16:45–17:45 Táncház 
17:45–19:00 Herczku Ágnes és Nikola Parov koncertje
19:00–20:00 Felvidéki középkori templomok gótikus táblaképeiből készült fényfestés
Közben: gyermekek éjszakai fáklyás bajvívása historikus élőzenei kísérettel 
20:00–22:00 Bordó Sárkány zenekar koncertje

Fotó: kultúra.hu
Lap tetejére