RSS Feed

Elhunyt Iréne Papas görög színésznő

hvg.hu - 2022. 09. 15. 12:01:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Elhunyt Iréne Papas görög színésznő

Elhunyt Iréne Papas görög színésznő, a Navarone ágyúi és a Zorba, a görög című filmek sztárja szerdán – közölte a görög kulturális minisztérium. A színésznő 96 éves volt. A görög szépséget testesítette meg a képernyőn és a színpadon– írta róla méltatásában Lina Mendoni görög kulturális miniszter.

Az idős színésznő egészsége az utóbbi időben törékeny volt, de a közleményből nem derül ki, hogy közvetlenül mi okozta a halálát.

Iréne Papas Athénban végezte tanulmányait, majd 1948-ban lépett színpadra. Az ötvenes évektől szerepelt filmekben, sztárrá az 1964-es Zorba, a görög című filmmel vált, amelynek címszerepét Anthony Quinn játszotta.

Hat évtizedes pályafutása alatt nyolcvan produkcióban szerepelt, köztük a Navarone ágyúi, Az üzenet, az Elektra és az Antigoné című alkotásokban. A filmvásznon partnerei között volt Richard Burton, Kirk Douglas, James Cagney és Jon Voigt.

A színésznő Olaszországban is rendkívül népszerű volt, filmeket és tévésorozatokat is forgatott itt. Az 1968-ban bemutatott, a magyar tévében is nagy sikerrel vetített Odüsszeia című sorozatban ő játszotta Pénelopét.

Marlon Brando halála után – a Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában – Iréne Papas azt is elárulta, hogy az amerikai színész volt élete nagy szerelme. Olaszországban találkozott vele 24 éves korában. "Szerettük egymást, és ebben a mozinak nem volt szerepe. Nem játszottunk együtt soha egyetlen filmben sem. Ő volt életem nagy szenvedélye, a legjobban őt szerettem és becsültem" – mondta 2004-ben.

Énekesnőként is sikeres volt. Több alkalommal dolgozott együtt az Oscar-díjas görög zeneszerzővel, Vangelisszel.

Alakításait számos díjjal ismerték el: 1961-ben elnyerte a legjobb színésznő trófeáját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 2009-ben pedig Arany Oroszlán-életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon.


Fotó: -a-
Lap tetejére