RSS Feed

Diplomás ápolók a bécsi iskolákban

Eurokomm PR - Budapest - 2022. 09. 13. 12:38:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Diplomás ápolók a bécsi iskolákban

2022. májusa óta négy bécsi iskolában heti 20-40 órában diplomás ápolók segítik a krónikus beteg és speciális igényű diákokat. Ezenkívül egészséges életmódra nevelnek, elsősegélyt nyújtanak és mindenféle egészségügyi kérdésben a gyerekek, tanárok és szülők rendelkezésére állnak.

Számos tanulmány bizonyította már, hogy az egészséges gyerekek jobb eredményeket érnek el az iskolában. Ez a megállapítás az alapja egy bécsi kísérleti projektnek, amelynek keretében négy nevelési intézményben 2022. májusa óta diplomás ápolók segítik a mindennapokat. 

Az egészségügyi szakemberek heti 20-40 órában vannak jelen az intézményekben, ahol elsősegélyt nyújtanak, adminisztrálnak, figyelemmel kísérik a gyerekek fejlődését, menedzselik a kötelező oltásokat, egészséges életmódra nevelnek és segítik a krónikus beteg és speciális igényű gyerekeket abban, hogy megtanuljanak együtt élni a betegségükkel, állapotukkal és könnyebben beilleszkedjenek az osztályközösségbe. Ezenkívül mindenféle egészséggel kapcsolatos kérdésben – legyen szó táplálkozásról, mozgásról, szexualitásról vagy akár kábítószer-használatról – a gyerekek, a pedagógusok és a szülők rendelkezésére állnak, hogy senki ne maradjon egyedül a problémájával. 

A projekt célja mindezek mellett, hogy csökkenjen az iskolai hiányzások száma, tehermentesítsék a szülőket, tanárokat, ritkábban kelljen mentőt hívni és a krónikus betegséggel élő, illetve speciális igényű gyerekek jobban be tudjanak illeszkedni a közösségükbe. A kísérleti projekt egyelőre 2023. júniusáig tart, és menet közben két újabb helyszínnel és három diplomás ápolóval – úgynevezett school nurse-szel – egészül ki. A projektet az Európai Unió finanszírozza és a Bécsi Orvosi Egyetem kíséri figyelemmel, illetve értékeli ki. Peter Hacker bécsi egészségügyért felelős városi tanácsnok azt szeretné, ha a nemzetközileg már bevált modell az osztrák egészségügyi ellátás szerves részévé válna. 

Képünkön:
Peter Hacker és Christoph Wiederkehr bécsi tanácsosok, valamint Yvonne Haubenreißer iskolai ápolónő nyilatkoznak a projektről © PID / Markus Wache


Fotó: Markus Wache
Lap tetejére