RSS Feed

Jövőre 73. Berlinale

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 13. 14:46:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jövőre 73. Berlinale

Addig is, amíg 2023 februárjában elstartol Közép-Európa legrangosabb, A-kategóriás filmmustrája, lássuk, hogy milyen produkcióknak tapsolhatott idén a 72. Berlinale publikuma!? A német fővárosban volt a katalán "Alcarrás" nemzetközi premierje.

Noha két tucat alkalommal vakációztam már a spanyol szigetvilágban, a szárazföldön csupán néhány települést ismertem meg. A katalán főváros, Barcelona nagyon tetszett! Fekvése, építészete, klímája, konyhája lenyűgöző. De a régió gazdasági gondjairól - a csapadékhiányt leszámítva - nem hallottam. Ezért is fontos film Carla Simónnak a 72. Berlinalén vetített alkotása, mely a Solé család sorsán keresztül mutatja be a katalán vidék jelenét, jövőjét.

A spanyol família évente több hetet tölt munkával és vakációval katalán "birtokukon", mely nem más, mint egy barackos kert. Alcarrás napsütötte tájára árnyékot vet, hogy az aktuális szüret, vélhetően az utolsó lesz a tikkadt régióban. Mert a területet napelemek telepítésére jelőlték ki, s a családot kényszer kilakoltatás fenyegeti. A szépen fényképezett, két órás dél-európai alkotás főbb szerepeiben: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin és Xénia Roset, valamint rengeteg gyerek.


Fotó: -a-
Lap tetejére