RSS Feed

Európa: szomorú autósok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 13. 10:45:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa: szomorú autósok

A mintegy 750 millió lakosú Európában a harcias Oroszországtól a békés NSZK-ig, s a brexites monarchiától Emmanuel Macron (újraválasztott) francia köztársasági elnök hazájáig nyögik a polgárok az ukrajnai vérontással is összefüggő energiakrízis és infláció negatív hatásait. Az új kocsit most megrendelőknek jobbára 2023-ig kell türelmesnek lenniük.

A járműszalonoknak, benzinkutaknak ment már jobban is, mint idén! Emlékezetes, hogy 2021-ben az örökifjú Toyota Yaris lett az Év autója. 2022-ben számos sportos, elektromos modell pályázhatott a fenti címre. A hét típusra leszűkített keretből a nemzetközi zsűri a Volkswagen ID.3-as bázisára épített Cupra Bornt tette az utolsó helyre! Már rég nem titok, hogy 2022 nyertese a Kia Ev 6-os. A 7 évnyi, illetve 150 ezer kilométeres garancia ezúttal is arról árulkodik, hogy a járműipar ázsiai szereplői megint minőséggel rukkoltak elő. Ezüst érmes lett a crossover fazonú, vadiúj Renault Mégan E-Tech. Dobogós a négykerekű novumok csatájában a Hyundai Ioniq 5-ös. Ugyancsak koreai márka az azonos platformra megálmodott, külsőre vagányabb bajnok, a Kia Ev 6 ! Klassz és negyedik lett a konzervatív – benzines, dízel erőforrással megvásárolható – Peugeot 308-as.

 Az elektromos Skoda Eniaq iV szintén gyönyörű – keresztezi a terepjárók és a kombik erényeit – s a VW ID.4 cseh rokona mégis megfizethetőbb számos, tágas konkurensnél! A zsűri ötödiknek hozta ki ezt a járgányt a versenyben. A 2022-es Év autója címért hadba állt a Ford Mustang is. A tengerentúli Mach-E picit még a 60-as évekbeli ős, paripa emblémás, kétajtós sportkocsit is eszünkbe juttatja, mely a filmvászon révén távol Amerikától is a szabadság és szerelem szimbóluma lett. Ja, és hatodik. A hetedik placcon a Seat család villany-verdája landolt: egyszerre vad és környezetbarát. A spanyol temperamentumot német precizítással ötvöző modell zöld rendszámmal a magyar utakat is meghódíthatja.


Fotó: -a-
Lap tetejére