RSS Feed

A Time magyar hősei

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2022. 09. 11. 15:44:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A Time magyar hősei

Közismert, hogy az amerikai Time teamje az Év embere díjjal azt a polgárt jutalmazza, aki abban az esztendőben a legnagyobb hatást - legyen az jó vagy rossz - gyakorolta a világra, a hírekre. A Kreml vezérei közül többek közt Sztálin és Andropov elvtárs, majd 2007-ben Putyin orosz elnök került fel a tengerentúli magazin toplistájára és címlapjára!

A magyar szabadságharcosok 1956-ban lettek a Time kedvencei. A kommunista elnyomás elleni harcban elbukott hősök persze – részben emigrációban – bizonyára zokon vették, hogy korábban J. Sztálin kétszer lett bajnok, majd '57-ben már a Kreml új fura ura, Nyikita Hruscsov elvtárs bőrfején feszült a babérkoszorú. Amit röviddel halála előtt Jurij Andropov ex budapesti nagykövet is megkapott. Múltba révedés! Közismert, hogy a Time teamje a díjjal azokat jutalmazza, akik abban az esztendőben a legnagyobb hatást - legyen az pozitív vagy negatív - gyakorolta a világra és a sajtóhírekre. Hm. Vajon mennyire irigykedhetett a véreskezű, moszkvai diktátor berlini kollégájára? Mert J. Sztálin csupán egy esztendővel A. Hitler után, 1939-ben érdemelte ki a tengerentúli magazin (pozitív?) elismerését. Nem voltak válogatósak az újságírók, hiszen a következő Man of the Year voksoláson a londoni antifasiszta-antikommunista W. Churchill lett a befutó. 1941-ben hazahúzott a szívük, s az igen beteg washingtoni elnökre, F. D. Rooseveltre szavazott a New York-i szerkesztőség.

Sztálingrád kackiás bajszú névadója 1942-ben duplázott. Ismét belopta magát a Time szívébe a szovjet emberek kedves parancsnoka. Aztán csupa amerikai lett a hírmagazin sztárja: elnökök, tábornokok, politikusok. Mígnem '49-ben ismét a Temzéhez suhant a sajtó bók. Persze ma már tudjuk, hogy Sir Churchill irodalmi Nobel-díja többet ért, minden tengerentúli lapocska méltatásánál. És a németek hoppon maradtak? - kérdezheti jogosan az olvasó! Á, nem! A gazdasági csoda atyja, az NSZK legelső kancellárja, Konrad Adenauert 1953-ban találták méltónak az USA-ban az év embere címre.

A magyar szabadságharcosok éppen 66 esztendeje lettek a Time kedvencei. A diktatúra elleni harcban elbukott hősök persze határon innen és túl szerintem zokon vették, hogy '57-ben már a Kreml új ura, Hruscsov elvtárs mosolygott az amerikai magazin frontoldalán. A hézagos további névsor: a 60-as években többek közt a később meggyilkolt J. F. Kennedy elnök és a szintén lepuffantott, fekete polgárjogi harcos M. L. King kerülhetett fel a Time év végi borítójára. Majdan főleg amerikai asztronauták lettek a bajnokok, mígnem 1970-ben Willy Brandt bonni kancellárnak jutott az elismerés. Andropov elvtárs ('83) és kiszemelt utódja M. Gorbacsov ('87) a Brezsnyev korszak után vezették – félre – az CCCP-t. Annak összeomlása küszöbén, 1989-ben a most elhunyt Gorbi ismét a Time címlapjára került, megismételve Sztálin bűvészmutatványát! A berlini fal leomlását követően sokat kellett várni Moszkvában egy újabb amerikai elismerésre: ezt V. Putyin söpörte be 2007-ben! Azóta orosz befutó nem volt! A moszkvai vezér után Barack Obama (2008, 2012) lett a kedvenc. Ám a Time redakciójában sem csak vakok ülnek: 2015-ben végre Angela Merkelt, Görögország és a migránsok megmentőjét, Európa nagyasszonyát, a kontinens jótevőjét is észrevették. A politikusnő december óta nyugdíjas. 

Fotó: -a-
Lap tetejére