RSS Feed

Háború és béke

Dalia László - 2022. 09. 11. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Háború és béke

Sokáig állóháborúnak tűnt az orosz-ukrán különleges művelet, ahogy Putyin elnevezte a történéseket, ám most kritikus szakaszhoz érkeztek. Az ukránok váratlan és sikeres ellentámadást intéztek az orosz hadállások ellen és Zelenszkij tudósítása szerint 30 települést vissza is foglaltak, sőt a déli orosz csapatok parancsnokát is elfogták.

Bár itthon is egy-két botcsinálta és kormánymű politológus orosz-amerikai konfliktusról szónokol, a harctéren ukránok néznek szembe az orosz csapatokkal. Ez az erőltetett állítás mentegetné az oroszokat, mintha az amerikaiak miatt indítottak volna háborút, pedig nekik csak annyi közük van hozzá, hogy pénzzel és fegyverekkel segítik az ukránokat, ahogy sok más ország is. Kétségtelen, ez a segítség tette egyenlő felekké az ukránokat és oroszokat, különben az egykori birodalom nagy fölényben lenne. Túl azon, hogy Putyin tanácsadói alaposan elszámították magukat, s lebecsülték az ukránok erejét, arra sem igen számítottak, hogy Ukrajna ilyen nagy támogatás élvez majd Nyugatról.

Kritikus szakaszról beszél a NATO főtitkára is, hiszen az oroszok, vagyis maga Putyin most lehet igazán nagy dilemmában. Meddig képes az porosz csapatokban fenntartani a tüzet, amikor nem saját hazájukért harcolnak és ha igaz, hogy több, mint 50 ezren elestek már, akkor egyre kevésbé lehetnek lelkesek. Fogynak az emberek, s a muníció is, így eljöhet az a pillanata, amikor le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, s beérni két tartomány elfoglalásával. Persze, nagy kérdés, hogy az ukránok elfogadják-e ezt tárgyalási alapnak. Európa és a világ érdeke azt kívánná, hogy mielőbb jussanak el a felek a tárgyalóasztalig, de Szijjártó külügyéren kívül senki nem szónokol a békéről. Az ugyanis nagyon messze van...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére