RSS Feed

Hat embert lefejeztek az iszlamista lázadók

hvg.hu - 2022. 09. 11. 9:38:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hat embert lefejeztek az iszlamista lázadók

Mozambik Nampula tartományában legalább hat embert lefejeztek, egy olasz apácát pedig agyonlőttek az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető iszlamista lázadók – közölték szerdán a helyi hatóságok.

Felipe Nyusi mozambiki elnök a fővárostól, Maputótól északra található Xai Xai üdülővárosában nyilatkozva azt mondta: a támadóknak tetteik után menekülniük kellett a mozambiki és ruandai katonák, valamint a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) nevű regionális szervezet erői elől.

"Szeptember 6-án terrorista támadások következtében hat állampolgárt lefejeztek, hármat elhurcoltak, s bár hat terroristát sikerült elfogni, házak tucatjait perzselték fel Nampula tartomány Erati és Memba körzeteiben" – közölte az elnök.

A helyi sajtó és Mety Gondola államtitkár beszámolója szerint kedden este Nacala városában agyonlőttek egy 83 éves olasz apácát. Két másik misszionáriusnak sikerült élve elmenekülnie. Gondola nem említett részleteket az esetről, csak annyit közölt, hogy a helyzet roppant aggasztó. A portugál Lusa hírügynökség úgy tudja, a támadóknak áldozatul esett idős nő a Comboni Misszionárius Nővérek katolikus vallási intézet tagja volt, és 1963 óta dolgozott az afrikai országban.

Mozambik északi Cabo Delgado tartományát 2017 óta tartják rettegésben az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető iszlamisták. Az erőszakhullám emberéletek ezreit követelte, és százezrek voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból. Mindemellett a terroristák ténykedése komoly gazdasági károkat is okozott, így a Total francia energetikai vállalat húszmilliárd dolláros gázkitermelési projektjét is le kellett állítani.


Fotó: -a-
Lap tetejére